Un viitor fără fum înseamnă argumente științifice solide – Q Magazine

0
58

După 21 de ani în presă, Emma Zeicescu s-a alăturat în 2022 companiei Philip Morris România pentru a convinge cât mai mulți oameni să renunțe la fumat. Fiind ea însăși fostă fumătoare. Un interviu exclusiv Q Magazine.

Anul acesta a reprezentat pentru dumneavoastră începutul unui nou drum: acela de director de comunicare la Philip Morris Romania. Care au fost provocările de business în acest nou rol?

Anul acesta a presupus o serie întreagă de schimbări. M-am alăturat Philip Morris România în rolul de director de comunicare după o carieră de 21 de ani în media, simțeam că aveam nevoie de o schimbare profesională. Când am luat această decizie a contat foarte tare sentimentul că pot să încerc să schimb mentalități împreună cu echipa Philip Morris România.

Un viitor fără fum este posibil, nu este o utopie!

Ce înseamnă acest viitor? Înseamnă un viitor în care țigările să fie înlocuite definitiv cu produse fără fum, care sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului.

Atunci când Philip Morris România mi-a propus rolul de director de comunicare, am înțeles că ne aflăm împreună în fața unei mari provocări. Un viitor fără fum mai înseamnă argumente științifice solide, care se adresează tuturor celor care cred că soluțiile vin din inovație, știință și dintr-un dialog deschis, fără prejudecăți.

Chiar dacă la prima vedere nu există o legătură evidentă între media și lumea corporate, am găsit multe puncte în comun între cele două domenii și nu e vorba doar de comunicarea în sine, ci de faptul că în jurnalism, și aici, în companie, lucrăm cu informații verificate. Am fost și voi fi omul care mizează pe adevăr, pe abordări curajoase, dialog și pe nevoia reală de schimbare a mentalităților anacronice.

Fumatul este una dintre problemele de sănătate publică la nivel mondial: ce înseamnă reducerea riscurilor?

Știm cu toții că fumatul este un mare dușman al sănătății noastre, însă a-i pune pe fumători, într-un soi de cutie etichetată „așa NU”, este o mare eroare. Nimic bun nu s-a născut din prejudecată și marginalizare! Stigma, împărțirea oamenilor în păcătoși sau sfinți, nu a ajutat niciodată. A pune o etichetă este cel mai ușor lucru, pentru toată lumea. Dacă ieșim din logica în care abstinența totală este singura soluție pe care o oferim fumătorilor, 5 milioane doar în România, ne dăm seama că reducerea riscurilor este o alternativă.

Ce este reducerea riscurilor? Conceptul de reducere a riscurilor – harm reduction – nu este o noutate, el s-a născut în America, între anii 1960 și 1980. Când vorbim despre reducerea riscurilor asociate fumatului (THR – Tobacco Harm Reduction) vorbim, de fapt, despre o strategie de sănătate publică care urmărește să reducă impactul negativ al fumatului asupra sănătății.

Cum se întâmplă acest lucru? Fumătorii, care altfel ar continua să fumeze, sunt încurajați să treacă la produse alternative care prezintă potenţialul de risc redus. Este o decizie înțeleaptă, cu atât mai mult cu cât cercetarea științifică fundamentează în mod obiectiv și riguros elementele pe care noi le comunicăm cu privire la aceste produse. Să ne bazăm așadar pe știință pentru a găsi argumentele potrivite. Pentru noi este esențial să informăm corect atât publicul larg, cât și factorii decizionali, despre principiile de reducere a riscurilor.

Care sunt diferențele între țigări și produsele fără fum? Unde ne putem informa despre aceste produse?

Informația este cheia, dar, evident, o schimbare la nivel de societate nu se obține peste noapte. Rolul nostru este să informăm corect consumatorii și, de aceea, punem la dispoziție resurse unde cei interesați pot să găsească ușor informații, precum website-ul www.ardereaesteproblema.ro. Aici cine este interesat poate afla, de exemplu, că nicotina, deși provoacă dependență, nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Prezentă în frunza de tutun, nicotina poate fi eliberată la temperaturi între 110 și 200° C. Prin urmare, nu este nevoie să aprinzi o țigară, mai ales că cercetările științifice au demonstrat deja că arderea tutunului este problema. Este bine să știi, când îți aprinzi o țigară, că în aceasta se produc prin combustie în jur de 6000 de substanțe, din care aproximativ 100 sunt cauza, sau potențiala cauză, a bolilor asociate fumatului.

Într-o lume plină de dezinformare, românii au nevoie de informații corecte. Cel mai recent sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International confirmă acest lucru și arată că 7 din 10 români (69%) nu cunosc aceste produse și nici modul în care ele funcționează. Totodată, 77% dintre respondenți consideră că inovația, știința și progresul tehnologic pot juca un rol semnificativ în reducerea prevalenței fumatului. Este încurajator să vedem că oamenii au încredere în știință și inovație și sunt receptivi la informațiile argumentate științific. Trăim în epoca tehnologiei, iar știința ne rămâne cel mai bun aliat.

Se încheie un an și avem planuri de viitor. Ce înseamnă un viitor fără fum? Este acesta posibil și dacă da, cum ar arăta el?

Pentru mine, viitorul nu este altceva decât suma tuturor eforturilor pe care le facem în prezent. Noi, la Philip Morris România, ne-am angajat să înlocuim țigările cu produse din tutun fără fum, care sunt o alegere mult mai bună decât continuarea fumatului. Sunt mândră să fac parte dintr-o echipă de profesioniști care cred și lucrează zi de zi la un viitor fără fum. Este cea mai mare transformare din istoria companiei, o transformare esențială atât pentru consumatori, cât și pentru întreaga societate.

Pașii pe care îi facem spre un viitor fără fum sunt siguri deoarece mizează pe știință, inovație și pe dezbaterea bazată pe fapte obiective, esențiale pentru progres. Sunt peste 20 de ani de când lucrăm la dezvoltarea și evaluarea științifică a produselor fără fum, iar pentru acest obiectiv au fost investite resurse substanțiale, 9 miliarde de dolari. Avem peste 980 de oameni de știință, ingineri și tehnicieni care inovează zilnic și care ne ajută să ne extindem portofoliul de produse fără fum. În România, peste 400.000 de fumători au făcut deja tranziția către IQOS, produsul nostru care încălzește tutunul și nu îl arde.

O spun cu sinceritate, mai ales că am fost unul din cei 5 milioane de fumători români: viitorul fără fum este posibil.

Depinde însă de noi toți să ne informăm corect și să luăm cele mai bune decizii. Sigur, mai depinde și de politicile publice de sănătate care trebuie să ia în calcul cercetările bazate pe știință și să nu se împiedice de prejudecăți. Într-o Românie în care prevalența fumatului este în creștere, avem oportunitatea de a schimba realitatea adulților fumători, iar această misiune este esențială pentru noi.

În lipsa unui acord scris al QMagazine, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei www.qmagazine.ro, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe www.qmagazine.ro”, cu link, la finalul paragrafului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.