Vaccinul universal care va eradica virușii de răceală și gripă, aproape de a deveni realitate, susțin oamenii de știință

0
74

Vaccinul universal antigripal care protejează împotriva tuturor tulpinilor de virus ar putea fi disponibil în următorii doi ani, potrivit unui important om de știință.

S-a descoperit că un vaccin experimental bazat pe aceeași tehnologie ARNm folosită în injecțiile de mare succes Covid protejează șoarecii și dihorii împotriva gripei severe, deschizând calea pentru studiile clinice pe oameni. Profesorul John Oxford, virusolog la Universitatea Queen Mary din Londra, care nu a fost implicat în lucrare, a spus că vaccinul dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania ar putea fi gata de utilizare în iarna următoare.

Cercetătorii lucrează la vaccinuri universale împotriva gripei de mai bine de un deceniu, dar cea mai recentă descoperire, publicată în Science.org, este văzută ca un pas major către un vaccin care ar putea ajuta la protejarea oamenilor de o pandemie de gripă potențial devastatoare.

Vaccinurile împotriva gripei sezoniere, care protejează împotriva a până la patru tulpini ale virusului, sunt actualizate în fiecare an pentru a se asigura că se potrivesc bine cu virusurile gripale aflate în circulație. Noul vaccin este conceput pentru a iniția sistemul imunitar împotriva tuturor celor 20 de subtipuri de gripă A și B, potențial armând organismul pentru a aborda orice virus gripal care apare.

Vaccinul universal antigripal ar putea apărea în doi ani

Ultima dată lumea a avut o pandemie de gripă în 2009, când un virus care a fost transmis de la porci la oameni s-a răspândit în întreaga lume. În timp ce acel focar a fost mult mai puțin letal decât se temeau oficialii din domeniul sănătății, pandemia de gripă din 1918 a demonstrat cât de periculoase pot fi tulpinile noi care ar putea ucide zeci de milioane de oameni.

Ideea de a se oferi oamenilor un nivel de imunitate „de bază” împotriva întregii game de tulpini de gripă ar putea duce la mult mai puține îmbolnăviri și la mai puține decese atunci când se va întâmpla următoarea pandemie de gripă, a spus dr. Scott Hensley, cercetător al echipei din Pennsylvania. Experimentele efectuate pe șoareci și dihori au descoperit că vaccinul ARNm antigripal a provocat niveluri ridicate de anticorpi care au fost stabili timp de câteva luni și de protecție împotriva virusului.

Deși rezultatele testelor pe animale sunt promițătoare, sunt necesare studii clinice pentru a vedea dacă vaccinul protejează oamenii în același mod, fără a provoca efecte secundare problematice. Vaccinul ridică întrebări autorităților de reglementare cu privire la aprobarea unei vaccinări care ar putea proteja împotriva virușilor cu potențial pandemic, dar care nu au apărut încă.

„Până în prezent, acest vaccin a fost testat doar pe animale și va fi important să se investigheze siguranța și eficacitatea lui la om. Pare o abordare foarte promițătoare a obiectivului de a produce un vaccin universal antigripal, precum și vaccinuri care protejează împotriva mai multor membri ai altor familii virale, cum ar fi virusurile rinocer și corona”, a spus dr. Andrew Freedman, specialist în boli infecțioase la Universitatea Cardiff, citat de Theguardian.

Adolfo García-Sastre, directorul Institutului pentru Sănătate Globală și Patogeni Emergenți de la spitalul Mount Sinai din New York, a declarat că actualele vaccinuri antigripale nu protejează împotriva virusurilor gripale cu potențial pandemic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.