„Vrem transparență!”. Angajați ai universităților și institutelor de cercetare supuse absorbției manifestă în fața Guvernului

0
66

„Vrem transparență!”. Angajați ai universităților și institutelor de cercetare supuse absorbției manifestă în fața Guvernului

Protestul oamenilor de știință împotriva reformei învățământului superior

Profesori și studenți ai Universității Agrare de Stat din Moldova și ai Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău, oameni de știință, protestează în fata Guvernului Republicii Moldova. Ei sunt nemulțumiți de reforma învățământului superior propusă de Ministerul Educației și Cercetării care prevede absorbția a celor 17 instituții de cercetare în cadrul a patru universitați.

„Stop distrugerii educației și cercetării!”, „Nu trădați țara și neamul!”, „Vrem transparență și certitudine în decizii!”, „Nu absorbției!”, acestea sunt inscripțiile de pe pancartele reprezentanților comunității oamenilor de știință nemulțumiți de mutațiile Ministerului Educației și Cercetării.  

Conform reformei anunțate de Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Agrară de Stat din Moldova urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică a Moldovei, iar Universtitatea de Stat din Tiraspol – de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Pe 1 iulie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat o reformă amplă a învățământului universitar și a cercetării academice, care prevede comasarea unui număr considerabil de instituții.

În opinia ministrului Anatolie Topală, în urma acestei reforme, universitățile din Republica Moldova se vor poziționa mai bine în clasamentele internaționale, astfel fiind mai ușor pentru ele să concureze cu universitățile din afară țării.

Statistica oficială arată că în urmă cu un deceniu, în 2012, exista un număr de circa 104.000 de absolvenți, iar în prezent mai sunt doar circa 59.000, fapt cauzat de criza demografică cu care se confruntă Republica Moldova.

Follow us on Telegram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.