Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă în 2025 cu ajutorul de 61 de miliarde de dolari aprobat de Statele Unite și cu fonduri suplimentare din partea Occidentului, a declarat consilierul american pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru Financial Times, potrivit Kyiv Independent. 

Sullivan speră că prin această contraofensivă Ucraina „va recuceri teritoriul pe care rușii l-au ocupat”, declarație care arată modul în care administrația Biden vede evoluția războiului în următoarele luni, notează sursa citată.

Financial Times notează că o nouă ofensivă ucraineană ar necesita un ajutor militar suplimentar din partea aliaților occidentali, inclusiv a Statelor Unite. Cel mai recent pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA a avut nevoie de luni de zile pentru a trece prin Congres din cauza luptelor politice interne.

Statele Unite conduc în prezent discuțiile între aliații din Grupul celor șapte (G7) pentru a elabora un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 50 de miliarde de dolari, a relatat Bloomberg pe 3 mai. Se pare că potențialul pachet ar fi finanțat din profiturile generate de dobânzile acumulate la activele rusești înghețate.

În ce privește o nouă ofensivă a forțelor rusești anunțată pentru această vară, Sullivan susține că Ucraina va avea capacitatea de a „ține piept” atacurilor cu ajutorul armelor primite din partea SUA.

Luna trecută, într-un interviu acordat revistei germane Bild, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, deși există un plan pentru o eventuală contraofensivă ucraineană, o astfel de inițiativă ar fi condiționată de primirea unui ajutor suplimentar din partea aliaților occidentali.

În contextul în care se apropie alegerile prezidențiale din Statele Unite, au apărut întrebări cu privire la sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina în cazul în care fostul președinte și candidat republican Donald Trump va fi ales din nou în funcție.

La începutul lunii aprilie, presa a relatat, citând surse confidențiale, că Trump ar fi spus în privat că ar putea pune capăt războiului Rusiei făcând presiuni asupra Ucrainei să cedeze Crimeea și Donbas Moscovei, declarație care a fost negată de consilierul său.

Potrivit unui fost consilier al lui Trump, fostul președinte „a spus foarte clar” că el crede că Ucraina „trebuie să facă parte din Rusia”.

În pofida comentariilor sale, Trump și-a exprimat sprijinul pentru președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care a permis un vot privind ajutorul militar pentru Ucraina, după luni de amânări, și a sugerat anterior acordarea de ajutor pentru Ucraina sub formă de împrumuturi.

 

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version