„Superman este povestea Americii. Este povestea unui imigrant care a venit în Statele Unite pentru a-şi face o viaţă mai bună”, spune James Gunn, regizorul unei noi adaptări a supereroului interpretat de David Corenswet cu mantie roşie, care va apărea în cinematografele americane miercuri.
Cineastul american şi CEO al DC Comics, care a preluat personajul creat de Jerry Siegel şi Joe Shuster, vorbeşte pentru The Times despre viziunea sa asupra eroului care a apărut pentru prima dată în 1938.
Pentru regizor, a fost necesar ca lungmetrajul său să păstreze esenţa poveştii originale, inspirată de istoria celor doi creatori care provin dintr-o familie de refugiaţi evrei care au fost victime ale antisemitismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Jerry Siegel şi Joe Shuster au fost, într-un fel, inspiraţi de aceste tragedii pentru a imagina o figură eroică îndreptată exclusiv spre bine. Astfel s-a născut Superman, un supraom de pe planeta Krypton care a venit pe Pământ pentru a lupta împotriva tuturor forţelor răului, simbolizate de diabolicul Lex Luthor. James Gunn face şi o paralelă izbitoare şi oarecum abstractă cu lumea haotică de astăzi: „Filmul este oarecum politic. Povestea poate fi interpretată diferit în funcţie de convingerile fiecăruia şi de starea în care se află”.
Această viziune a lui Superman, descris ca un imigrant şi un obiect politic, este departe de a fi pe placul conservatorilor americani, în special al redacţiei Fox News, care au redenumit filmul lui James Gunn „Superwoke”. „Nu mergem la film pentru a ni se ţine lecţii şi pentru ca cineva să ne impună ideologia sa”, a adăugat Kellyanne Conway, prezentatoare la postul conservator american.
Intervievat de Variety, la premiera filmului său, James Gunn a subliniat că scenariul Superman se poate adresa „tuturor. Nu sunt aici să vă judec. Dar este un film despre bunătate şi cred că toată lumea se poate raporta la el”.
Sean Gunn, fratele lui James Gunn, care îl interpretează pe Maxwell Lord în „Superman”, apără o viziune ideologică clară a supereroului. El nu se dă bătut când vine vorba să-şi expună punctul de vedere: „Reacţia mea la critici este că imigraţia se află chiar în centrul a ceea ce este filmul. Şi aş dori să reiterez că «da, Superman este un imigrant». Oamenii pe care îi susţinem în această ţară sunt, de asemenea, imigranţi, iar dacă nu eşti de acord cu asta, nu eşti american. Oricine închide uşa imigranţilor este împotriva modelului american”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.