O alianță surprinzătoare formată din Donald Trump, președintele ales al SUA, prim-ministrul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, și Papa Francisc, ar putea pune capăt speranțelor de sprijin continuu pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, scrie The Independent.

The Independent l-a intervievat pe ambasadorul Ungariei la Vatican, Eduard Habsburg-Lothringen, care a fost critic în legătură cu încercarea de a crea o coaliție internațională pentru a găsi un „acord de pace” care să pună capăt războiului.

Acesta a vorbit despre modul în care Papa Francisc a jucat un rol important în sprijinirea unei înțelegeri care, probabil, îl va determina pe Trump să facă presiuni pentru ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să cedeze teritoriul Rusiei.

Franța și Marea Britanie fac planuri

Aceasta vine în contextul în care Sir Keir Starmer, premierul britanic, a purtat luni discuții la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron, în încercarea de a găsi o cale de a susține Ucraina în noul context internațional. Ucraina și necesitatea unui pact european de securitate, ca parte a unei resetări post-Brexit, au fost în fruntea agendei, liderii promițând să se asigure că sprijinul pentru Kiev continuă.

Anterior, secretarul american al Apărării, John Healey, a respins afirmațiile că președintele ales al SUA va inversa actuala politică privind Ucraina. El a declarat pentru Sky News: „Nu mă aștept ca SUA să se îndepărteze de NATO. Ele recunosc importanța alianței. Ele recunosc importanța evitării unor noi conflicte în Europa”.

Papa Francisc, alături de Ungaria, a făcut apel la o încetare a focului și la discuții „pentru a rupe ciclul” războiului și a obține pacea. Premierul ungar Viktor Orban este considerat liderul UE cel mai apropiat de Putin, vizitând chiar Moscova în timpul verii, în timp ce s-a opus, de asemenea, furnizării de arme și fonduri Kievului.

Orban: „Lumea se schimbă”

Săptămâna trecută,  Orban s-a lăudat cu faptul că „lumea se schimbă” odată cu realegerea lui Trump, reînnoindu-și în același timp cererile pentru o încetare a focului în Ucraina.

În ciocnirea cu Zelenski, care a participat la summit, liderul ucrainean a remarcat că prim-ministrul ungar este singurul lider al unui stat membru NATO care se opune aderării Ucrainei la alianța de apărare.

De la alegerea sa în urmă cu mai puțin de o săptămână,  Trump ar fi avut deja o conversație telefonică cu Putin, avertizându-l „să nu escaladeze războiul” înainte de inaugurarea sa, mai notează The Indepedent.

După ce a făcut mai multe călătorii pentru a-l vizita pe Trump la reședința sa din Mar-a-Lago,  Orban a trecut de la a fi izolat pe plan internațional în ceea ce privește războiul la a fi acum cel mai apropiat aliat al președintelui ales american în Europa.

„În timpul primei președinții a lui Donald Trump, relațiile politice ungaro-americane au fost la apogeu, dialogul și negocierile ocupând locul central în soluționarea conflictelor care amenință securitatea mondială.

În urma deciziei electoratului american de acum câteva zile, avem într-adevăr speranțe serioase că cooperarea politică ungaro-americană va reveni la apogeu: împărtășim opinii similare privind pacea, imigrația ilegală și protecția familiilor. Cred că există o șansă mai mare ca niciodată ca pacea să se întoarcă în sfârșit în Ucraina după aproape o mie de zile de război”, a declarat Habsburg-Lothringen pentru The Independent.

Vis despre pace

Papa a efectuat recent o vizită în Ungaria și i-a spus lui Habsburg-Lothringen că afinitatea sa pentru țara est-europeană provine de la un grup de călugărițe ungaare care au locuit în Argentina după ce au fugit în urma invaziei rusești din 1956.

Acum, având în vedere că împărtășesc același punct de vedere cu privire la încetarea rapidă a războiului, el crede că Papa va sprijini un acord de pace căruia i se opun toți ceilalți aliați occidentali din cadrul NATO.

„În ultimii ani, Ungaria a dus o luptă solitară pentru încetarea imediată a focului și pace în Ucraina. Fiind un vecin direct și având o minoritate maghiară în interiorul Ucrainei, avem o viziune foarte clară. Singurul aliat a fost Sfântul Părinte Papa Francisc, care a vorbit în aceeași direcție și s-a angajat în diplomația păcii.

Cu noul președinte Trump, avem un aliat care a afirmat clar, chiar și în discursul său din noaptea alegerilor, că dorește să pună capăt războaielor, ceea ce înseamnă și cel din Ucraina. Acest lucru mă umple de speranță”.

El a adăugat: „Puteți spune o mulțime de lucruri despre Donald Trump, poate chiar să nu vă placă, dar există un lucru pe care nimeni nu îl pune la îndoială: că nu va începe un război. Îl văd ca pe un om care urăște războiul și ca pe un adevărat om de afaceri care crede că totul va fi mai bine dacă nu există război.”

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version