Google Play Store este cel mai mare magazin de aplicaţii de pe glob, dar nu şi cel mai sigur. Aflăm azi că a livrat utilizatorilor săi nu mai puţin de 600 de milioane de download-uri infectate pe parcursul anului 2023.
Oficial magazinul Play are 3 milioane de aplicaţii, aşa că numărul de mai sus nu sună bine deloc. Cifrele vin de la cercetătorii Kaspersky şi evident aplicaţiile cu probleme sunt o fracţiune din cele 3 milioane. Partea proastă e că destulă lume a fost păcălită de aplicații-clona, care le imita pe unele oficiale. Numai Minecraft a avut peste 30 de clone cu adware HiddenAds, care afişa reclame pe ascuns.
Un alt exemplu este iRecorder, o aplicaţie de captură de ecran. Numai ea a propagat malware spre mii de utilizatori. Ajungea în Store în septembrie 2021 şi a adunat o bază de peste 50.000 de utilizatori până să primească o actualizare în 2022, care aducea şi problemele. Cercetătorii îi găseau natura răuvoitoare de abia prin mai 2023. Devenise o unealtă de spionaj, care ascultă microfoanele şi trimitea înregistraţi spre dezvoltatorii aplicaţiei la fiecare 15 minute.
Sunt şi multe aplicaţii de editare foto pe listă, care includ troianul pe bază de abonamente Fleckpe spre exemplu. El îţi face abonament la servicii cu suprataxa şi interceptează codurile primite prin SMS. Apoi avem celebrele managere de fişiere, aplicatii-lanterna, bricheta, cititor de amprentă sau mai știu eu ce.
Nu mai vorbim de adware, care mănâncă bateria afişând reclame pe ascuns când nu foloseşti telefonul. O mare problemă este malware-ul SpinOK, care a ajuns în 190 de aplicaţii. E vorba despre mini jocuri cu recompense în bani, descărcate de 450 de milioane de ori.