Apple îţi monitorizează activitatea chiar dacă ai debifat asta din Setări

0
24

Apple s-a erijat de câţiva ani în „marele protector al intimităţii utilizatorilor”, cu tot felul de setări care opresc tracking-ul activităţii tale online. Spre supărarea Facebook şi lovind serios în veniturile sale. Totuşi chiar şi Apple a fost prinsă încălcându-şi principiile şi am aflat că ne urmăreşte activitatea chiar dacă am dezactivat asta.

Un studiu realizat de către cercetători în securitate a descoperit că şi dacă ai dezactivat din setări urmărirea activităţii, aplicaţiile preinstalate vor continua să trimită informaţii private spre cloud. Setarea iPhone Analytics este un exemplu, iar teoretic de aici poţi dezactiva complet Device Analytics, adică orice tip de tracking din partea Apple. În practică urmărirea activităţii se poate face oricum.

Cel puţin aşa afirmă cercetătorii Tommy Mysk şi Talal Haj Bakry. Ei au analizat circuitul datelor de la aplicaţiile App Store, Apple Music, Apple TV, Apple Books şi Stocks. App Store e cel mai mare făptaş: el transmite în timp real informaţii despre activitatea ta pe telefon, mai precis căutările tale, reclamele vizionate, cât timp petreci în aplicaţii şi chiar… pe ce zone din ecran apeşi. Sunt trimiste şi date de identificare pentru tine şi dispozitivul tău, modelul de telefon, rezoluţia ecranului, conexiunea la Internet.

Încă nu e clar ce face Apple cu aceste date, dar aş tinde să zic că le foloseşte pentru a crea un profil pentru advertising. Dacă îi bănuim pe giganţii din Cupertino că sunt îngeraşi am putea presupune că ei doar preiau datele şi dacă ai bifat să nu fii trackuit ei nu le folosesc la nimic. Şanse mici totuşi, în ziua de azi când ideea de „the product is you” e auzită la orice colţ. Se pare că acest tip de tracking se aplică de la iOS 14.6 în sus.

Aceleaşi probleme apar şi în iOS 16, iar cei de la Gizmodo au făcut un reportaj şi au confirmat această descoperire. Mai sunt date trimise spre Apple, dar ele rămân criptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.