Era aplicațiilor APK pe televizoarele Google/Android TV apune în mai 2023, atunci când va fi obligatoriu formatul AAB (Android App Bundle)

0
23

Pe măsură ce popularitatea televizoarelor smart crește și producătorii de hardware, respectiv software caută soluții menite să îmbunătățească experiența de utilizare și fac asta prin lansarea de funcții noi. Astăzi vorbim despre așa ceva și mai exact despre o schimbare importantă adusă sistemului de operare Google TV/Android TV. Avem detalii în rândurile de mai jos.

Așa cum spune și titlul postării de față, începând din mai 2023, Android TV și Google TV va necesita aplicațiilor să fie livrate sub forma unui pachet AAB (Android App Bundle), în locul mult cunoscutului format APK. Ca avantaje, aplicațiile AAB sunt mai mici ca dimensiune, mai rapide și superioare APK-urilor, dar există și un avantaj pentru Google, care dorește prin această mișcare să elimine alternativele magazinului său de aplicații.

Iată ce avantaje oferă AAB:

  • AAB ocupă cu 20% mai puțin spațiu decât un APK, prin optimizări făcute pentru fiecare device
  • AAB permite utilizatorilor arhivarea (se recuperează 60% din stocarea ocupată de o aplicație), astfel că ei pot păstra mai multe aplicații în ciuda stocării limitate
  • AAB sunt ideale pentru toate device-urile cu Google Play, de la televizoare, tablete, telefoane, ceasuri sau mașini 
  • Play Store livrează automat o aplicație optimizată pentru fiecare configurație de device

Iată cum motivează Josh Wenz (Google TV Product Management), această decizie:

“În ultimele decenii, televizorul a transformat complet experiența. Astăzi, peste 10000 de aplicații sunt disponibile pe Android TV OS. Mai puțină stocare înseamnă că utilizatori sunt nevoiți să dezinstaleze aplicații, astfel limitând experiența TV. Pentru a trece de această problemă, Android a introdus App Bundles în noiembrie 2020, iar acum Google TV și Android TV va necesita pachete AAB care se pot arhiva, începând din mai 2023, pentru a reduce spațiul de stocare ocupat pe televizoarele utilizatorilor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.