În cadrul târgului tehnologic IFA 2023 au sosit noi smartwatch-uri Garmin sub seria Venu 3. Vorbim despre modele de 45 mm (Venu 3) și 41 mm (Venu 3s) ce aduc un design tineresc, elegant și oferă un mod special pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.
Am ținut să specific acest lucru încă din titlu pentru că mi se pare o chestiune foarte importantă și un feature nemaivăzut până acum pe smartwatch-uri. În acest material ne ocupăm de varianta de 45 mm și anume Venu 3, model orientat spre publicul masculin. L-am testat în ultimele zile, iar acum a venit momentul să aflăm cât de bun este noul smartwatch al celor de la Garmin.
Unboxing
Vorbim despre Garmin, deci primim o cutie de culoare gri, destul de compactă, care conține toate informațiile de care ai nevoie (model, imagine a produsului). În pachet găsim, pe lângă smartwatch, documentație și un cablu de încărcare cu mufă USB-C la un capăt, iar la celălalt un conector proprietar Garmin.
Puteți folosi acest cablu atât pentru alimentarea ceasului din portul USB-C al laptopului / PC-ului, cât și pentru transfer date. Încă din titlu am anunțat că autonomia lui Garmin Venu 3 atinge până la 14 zile, deci vei încărca destul de rar smartwatch-ul.
Design
Seria Venu de la Garmin pune mare accent pe design și pot spune că ceasurile din această gamă și-au creat o identitate proprie deja. Garmin Venu 3 ia o parte din elementele predecesorului și le „rafinează”, cu mici modificări ici-colo pentru un plus de confort în utilizare. Ceasul cântărește 46 de grame în variantă ce implică o curea din silicon, dar e mai ușor în variantă cu curea din piele (42 de grame).
Eu am varianta cu ramă gri, carcasă neagră și curea din silicon. Corpul ceasului măsoară 45 x 45 mm și are o talie de 12 mm, iar el e fabricat dintr-o combinație de oțel inoxidabil și polimer ranforsat cu fibre, acel material dur folosit de către companie în cazul mai multor modele din portofoliu. Primim rezistență la apă în regim 5 ATM, iar ceasul e ușor și confortabil în timpul folosirii, chiar și în timpul somnului nu l-am simțit la încheietură.
Privind spre corp mai descoperim 3 butoane în partea dreaptă, fabricate din oțel, iar în partea stângă se află un difuzor folosit pentru convorbiri. Sistemul de înlocuire al curelelor e ușor de accesat și apropo, putem pune aici brățări de 22mm.
Display și interacțiune
Garmin Venu 3 aduce un display AMOLED ce măsoară 1.4 inch în diametru. Are rezoluție de 454 x 454 pixeli. Avantajul acestui panou e că oferă o gamă largă de culori, dar și faptul că ne permite să accesăm Always On Display (AOD). Ecranul este luminos, inclusiv în bătaia directă a razelor solare și este protejat Corning Gorilla Glass 3. E ușor curbat pe margini, în regim 2.5D, ceea ce contribuie la un plus de eleganță. Există și o muchie cu striații în jurul panoului, dar nu este vorba despre un inel rotativ.
Luminozitatea poate fi setată pe mai multe trepte și avem și posibilitatea de activa modul automat, ceasul având senzor ambiental pentru determinarea nivelului optim în funcție de mediul în care ne aflăm. Există multe fețe pentru ceas preinstalate, dar putem descărca și alte modele prin intermediul aplicației Garmin Connect, folosind un smartphone.
Probabil ați remarcat că față de alte smartwatch-uri Garmin, acest model oferă doar 3 butoane în partea dreaptă. Experiența de utilizare se bazează mai mult pe gesturi touch și avem un soi de widget-uri pentru navigare rapidă în ecranul principal. Putem asocia scurtături pentru butoane după bunul plac, dar iată cum ar arăta experiența „out of the box”:
- Home Screen – Acesta e personalizabil și poate afișa dată, ora, pedometru, indicator baterie, goal-uri în materie de fitness
- La o apăsare lungă a butonului din dreapta sus accesăm zona de setări rapide (listă)
- La o apăsare scurtă a butonului din dreapta sus accesăm zona de activități sportive
- Apăsare lungă pe butonul din mijloc pentru a accesa agenda telefonului conectat
- Apăsare scurtă pe butonul din mijloc pentru a accesa aplicații
- Apăsare lungă pe butonul din dreapta jos pentru setări / schimbare watch face
- Apăsare scurtă pe butonul din dreapta jos are funcție „Back / Înapoi”
Toate aceste gesturi și informații despre control sunt prezentate amplu de către Garmin într-un tutorial, atunci când setezi smartwatch-ul în aplicația Connect. Avem și scurtături. Astfel, putem personaliza din zona de setări acțiunile realizate în urma apăsării butoanelor. De exemplu, avem posibilitatea de a apăsa lung pe un anumit buton pentru a accesa Garmin Pay, serviciul prin care realizăm plăți contactless.
Funcții, hardware, noutați
Cea mai importantă funcționalitate sosită odată cu seria Garmin Venu 3 este „Modul scaun cu rotile”. Se adresează persoanelor cu dizabilități locomotorii. Practic, cei aflați în scaun cu rotile vor putea să îsi urmărească împingerile zilnice și vor primi alerte de schimbare a greutății + aplicații sportive și antrenamente specifice care pot fi realizate. Pentru dezvoltarea acestui mod Garmin a creat noi algoritmi pentru a spori semnificația informațiilor și a ajuta persoanele cu dizabilități locomotorii.
O altă îmbunătățire de luat în serios e adiția microfoanelor și a difuzorului pentru apeluri. Predecesorul nu avea așa ceva și mă bucur să văd că au fost adăugate. Pe lângă faptul că poți folosi difuzorul pentru apeluri, ceasul oferă acum și notificări sonore, pe lângă vibrații. Iată toate opțiunile sosite odată cu noua serie de ceasuri:
- Sleep Coach:
- Morning Report
- Nap Detection
- Body Battery
- Wheelchair mode
- Difuzor + microfon pentru apeluri
- Două fonturi pentru scris
Ceasul primește 8 GB de stocare pe care o putem folosi pentru a încărca chiar melodii pentru ascultare offline. Tot aici sunt stocate hărți și progresul activităților sportive.Apare și un senzor Garmin Elevate de nouă generație, mai precis, iar pe partea de conectivitate avem Wi-Fi și Bluetooth. Putem să ne conectăm la rețele Wi-Fi pe 2.4GHz, dar și la căști wireless pentru a asculta muzica preferată. Există și ANT+, sistem ce ne permite să conectăm ceasul la diferiți senzori externi și dispozitive Garmin Edge.
Pentru localizare folosim GPS, GLONASS și GALILEO.
Aplicații
Exact ca în cazul altor modele din portofoliul Garmin, pentru a accesa toate funcțiile lui Venu 3 avem două aplicații pe care le putem instala pe smartphone-ul din dotare. Folosim Garmin Connect pentru conectarea smartwatch-ului la terminal și Connect IQ Store pentru a instala aplicații și watch face-uri. Ambele sunt disponibile atât în Google Play, cât și în App Store.
IQ Store este un magazin de aplicații de fapt. Unele sunt gratuite, altele cu plată. Prin intermediul acestei aplicații accesăm și zona „Face It” pe care o folosim pentru a crea un watch face după bunul plac. Tot de aici poți instala aplicații care îți permit să salvezi locația mașinii parcate, calculator, aplicații orientate spre fitness și sănătate de la alte companii (third-party), dar și jocuri.
Connect IQ îți permite să instalezi și aplicații pentru streaming muzical / podcast-uri precum Spotify, Deezer, Runcasts sau TRAXX.
Sănătate și fitness
Garmin Venu 3 integrează o mulțime de senzori. El are GPS, Glonass, Galileo, monitor cardiac Garmin Elevate, altimetru barometric, busolă electronică, giroscop, accelerometru, termometru, senzor de lumină ambientală și Pulse OX. Poate monitoriza activitatea ritmului cardiac 24/7, frecvența respiratorie, nivelul de stres și oferă și acea opțiune „Body Battery”, care ne spune cât de pregătiți suntem pentru o sesiune de sport.
Pentru tracking precis acesta folosește GPS-ul și accelerometrul pentru a măsura distanțe pentru exercițiile la interior. De asemenea, oferă o mulțime de profiluri pentru alergare și poate măsura distanța, timpul și ritmul de alergare. Senzorul oferă și monitorizare a cadenței cu care utilizatorul acționează pedalele în timpul mersului pe bicicletă.
Avem alerte pentru siguranță în cazul în care pulsul și / sau respirația ajung la nivel anormal, dar și mod SOS, prin care sunt detectate incidente apărute în timpul activităților sportive. Pe lângă aceste funcții smartwatch-ul va monitoriza somnul și caloriile consumate.
Am observat accent mare pe funcțiile de golf și există integrare cu aplicații terțe precum Strava pentru alergat sau ciclism. Din aplicația Connect putem adăuga chiar echipament și să urmărim uzura acestuia în funcție de activitate. E vorba despre încălțaminte și eventual bicicletă. Pentru adăugare selectăm un nume, asociem o activitate și o limită (km parcurși).
Există și o listă lungă de activități pe care Venu 3 le poate monitoriza:
- Mers
- Alergat
- Antrenament HIIT
- Bicicletă
- Tenis
- Bandă de alergat
- Înot
- Golf
- Ski
- Snowboard
- Antrenament de forță
- Cardio
- Yoga
- Pilates
- Exerciții de respirație
- Bicicletă eliptică
- Stepper
- Gimnastică
- Arte marțiale
Din oră în oră ceasul va trimite un reminder pentru a ne mișca de pe scaun, dacă stăm prea mult la birou. Are deci alerte de sedentarism. Totodată, avem posibilitatea de a seta remindere pentru băut apă, dacă nu o facem destul de des. Dacă activăm modul GPS atunci când facem sport, vom putea vedea traseul parcurs pe hartă în aplicația Garmin Connect.
Vă spuneam că există și un mod „Scaun cu rotile”. La activarea acestuia vor fi recomandate exerciții ce pot fi efectuate din șezut. Garmin a creat noi algoritmi pentru a spori semnificația informațiilor și a ajuta persoanele cu dizabilități locomotorii spre a-și atinge scopurile în materie de sport și nutriție. Există un soi de asistent care te va ajuta să efectuezi corect exercițiile, iar împingerile vor fi contorizate în cazul în care te miști folosind un scaun cu rotile.
Autonomie
În cazul smartwatch-urilor Garmin observ o predispoziție spre conservarea energiei, pentru obținerea unei autonomii cât mai bune. Totuși, seria Venu a fost îmbunătățită an de an, iar acum avem animații plăcute în UI, colorate, deși rămân la posturi watch face-uri cu fundal negru care arată foarte bine pe acest panou AMOLED.
Iată cum stăm la capitolul autonomie:
- Mod ceas inteligent: Până la 14 zile
- Mod economisire a bateriei: până la 26 de zile
- Mod GNSS numai cu GPS – până la 26 de ore
- Mod GNSS cu toate sistemele de localizare active – până la 20 de ore
- Mod GNSS cu toate sistemele + redare muzică – până la 11 ore
Din câte observați, avem un mod de economisire al energiei. Odată activat se întâmplă următoarele:
- Watch Face-ul nu mai afișează animații complexe;
- Display-ul se închide rapid dacă nu interacționăm cu acesta;
- Conectivitatea Wi-Fi este oprită;
- Luminozitatea atinge nivelul minim;
- Funcția de redare muzicală este oprită;
- Ceasul nu recunoaște activități fără a le acționa manual;
- Senzorul Pulse Ox este dezactivat;
- Senzorul de monitorizare a activității cardiace este dezactivat;
- Conexiunea cu smartphone-ul se întrerupe;
- Ceasul nu reacționează la gesturi;
Evident, eu l-am folosit mai mult în mod ceas inteligent, iar autonomia de 14 zile este mai mult decât suficient. Nu avem alimentare wireless în acest caz, dar încărcătorul USB-C din pachet își face treaba exemplar. Alimentarea de la 0 la 100% se realizează în aproximativ o oră și jumătate.
Concluzii
Seria Garmin Venu 3 e foarte reușită din punctul meu de vedere. Am testat mai multe variante din această gamă, inclusiv predecesorii noilor modele, iar Venu 3 chiar reușește să aducă ceea ce lipsea variantelor anterioare. Avem acum microfon + difuzor pentru apeluri, o mulțime de senzori pentru monitorizare precisă a sănătății și a activităților sportive, cât si Garmin Pay, modalitatea prin care facem plăți contactless rapid și ușor.
Designul și culorile alese pentru Venu 3 sunt plăcute, iar aspectul ceasului face ca el să se potrivească atât la o ținută sportivă, cât și într-un mediu business, urban. Este ideal când vine vorba de sală sau o oră de jogging sau sport, acesta permițând stocarea a până la 2000 de melodii în memoria internă și conectarea facilă cu căști wireless pentru ascultarea muzicii preferate în timpul activităților sportive.
Singurul minus ar fi că nu avem încărcare wireless, dar la o așa autonomie parcă nici nu mai e nevoie.
Preț și disponibilitate
Vei găsi smartwatch-ul Garmin Venu 3 n oferta următorilor retaileri: