Tinerii cu vârste între 16 și 18 ani vor putea înființa „firme de exercițiu”, sub forma unor societăți cu răspundere limitată, adaptate vârstei și capacității acestora, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de mai mulți senatori PSD. Social-democrații argumentează că propunerea legislativă are ca scop dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor, având în vedere că educația antreprenorială este materie obligatorie sau opțională în tot mai multe licee.

„Persoana fizică cu vârsta între 16 și 18 ani, care poate înființa o firmă de exercițiu, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • are vârsta de minim 16 de ani, împliniți cel mai târziu în ziua înregistrării societății cu răspundere limitată în registrul comerțului, și maxim 18 ani;
  • înființează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau are calitatea de asociat într-o singură societate cu răspundere limitată înființată conform prezentei legi;
  • prezintă acordul scris al părinților sau a tutorelui pentru dobândirea de părți sociale și de numire ca administrator al firmei de exercițiu.

De asemeea, acești tineri pot „înființa sau deține părți sociale într-o singură firmă de exercițiu definită conform prezentei legi”, mai prevede proiectul de lege.

„Prin introducerea firmelor de exercițiu, ca entități care pot acționa în mod real în viața economică, are loc stimularea antreprenoriatului timpuriu prin reducerea vârstei minime de la care se poate înființa o societate, la 16 ani, adolescenții care au idei de afaceri inovatoare pot începe mai devreme să-și dezvolte proiectele. Tinerii cu pasiune pentru tehnologie, servicii sau alte domenii pot beneficia de experiența practică obținută din administrarea unei firme încă din anii de liceu. La 16 ani unii tineri pot avea motivația pentru a începe un proiect propriu”, argumentează inițiatorii propunerii legislative.

Senatorii PSD mai consideră că „implicarea directă în antreprenoriat ajută tinerii să dobândească abilități de management, contabilitate, marketing, comunicare și lucru în echipă și să își descopere vocația de antreprenor, conducând la dezvoltarea competențelor și responsabilității”.

„Tinerii sunt tot mai prezenți în mediul online și pot avea idei de afaceri care să vizeze aplicații, site-uri web, platforme de gaming, e-commerce etc. Accesul devreme la oportunități de dezvoltare antreprenorială se aliniază cu tendința globală de încurajare a start-up-urilor în rândul adolescenților și studenților”, mai arată expunerea de motive a proiectului.

Social-democrații mai spun că „în unele țări există de forme de sprijin pentru antreprenori încă de la 16 ani, inclusiv sisteme educaționale care pregătesc elevii pentru realitățile pieței”.

„Prin această inițiativă România se aliniază la exemplele de bună practică din țări care au rezultate pozitive în domeniul antreprenoriatului tinerilor”, conchide sursa menționată.

Proiectul de lege al PSD a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version