În tumultoasa campanie electorală din Germania, care a fost zguduită de interferența incredibilă a SUA, de o serie de atacuri violente și de temeri privind stabilitatea politică a țării, toți ochii au fost ațintiți asupra partidului care va termina cel mai probabil pe locul al doilea, notează The Guardian.

Atunci când praful se va așterne după votul de duminică și liderul opoziției conservatoare, Friedrich Merz, va fi ales cancelar – cu excepția altor surprize – cursa din 2025 va fi ținută minte ca momentul în care formațiunea de extremă dreapta Alternative für Deutschland, aflată constant pe locul al doilea în sondaje, a trecut de la statutul de atracție secundară la scenă centrală.

Cum a luat naștere AfD

Ceea ce a început ca un partid al profesorilor care se opunea pachetelor de salvgardare din zona euro s-a transformat în doar 12 ani într-o forță din ce în ce mai radicală, hrănindu-se cu sentimente anti-migranți și încorporând neo-naziști în rândurile sale.

„În ultimul deceniu, statul a încălcat legea și ordinea”, a declarat în această săptămână Alice Weidel, cap de listă AfD pentru funcția de cancelar, referindu-se la fluxul de noi sosiți la frontieră.

Referindu-se la partidul lui Merz și la liderul său de lungă durată, ea a adăugat: „Acest lucru a început cu CDU și Angela Merkel și continuă sub actualul guvern și oricine semnalează acest lucru este alungat în colțul «de dreapta»”.

Germania și-a construit identitatea postbelică – cu ajutorul fundamental al americanilor – în jurul împiedicării partidelor precum AfD să ajungă la putere.

Susținere din partea lui Musk și JD Vance

Însă susținerea arătată de magnatul Elon Musk și vicepreședintele american JD Vance, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul AfD la München, nu au făcut decât să întărească impresia că partidul a prins avânt.

Chiar dacă celelalte partide resping orice cooperare cu AfD, care se află sub supravegherea autorităților de securitate pentru suspiciuni de extremism, acesta a reușit să mute dezbaterea pentru a se concentra pe punctele sale centrale de discuție.

Analiza efectuată de Die Zeit a arătat că partidele din spectrul stângii au adoptat retorica AfD, în special în ceea ce privește criminalitatea și imigrația, permițând ca aceste aspecte să domine campania în detrimentul economiei șubrede, al crizei climatice și al amenințărilor la adresa securității europene.

„Noi nu suntem naziști”

Alegătorii AfD care au vorbit cu The Guardian în timpul campaniei electorale au fost indignați de demonstrațiile în masă pro-democrație care s-au ridicat împotriva partidului. „Noi nu suntem naziști” este un argument auzit la nesfârșit în bastioanele extremei drepte.

Dar un limbaj care cu numai un an în urmă era considerat anatema, cum ar fi apelurile la „remigrație” sau deportările în masă ale străinilor și cetățenilor considerați neasimilați, sunt acum ceva obișnuit printre susținătorii și liderii AfD.

Călăuzind un val de impuls populist-naționalist care a cuprins țări precum Italia, Olanda, Suedia, Austria și Finlanda, AfD pare pregătită să obțină un procent istoric de un vot din cinci, pe măsură ce se extinde din fostul est comunist, adânc în zona defavorizată din punct de vedere industrial și demografic.

Mult lăudatul „firewall”

Mult lăudatul „paravan” (firewall) – o regulă nescrisă în rândul partidelor principale care interzice cooperarea cu extrema dreaptă – va ține aproape sigur AfD departe de putere.

„Aș vinde sufletul CDU dacă aș merge pe o astfel de cale”, a insistat Merz într-o dezbatere televizată din această săptămână, referindu-se la orice alianță între creștin-democrații săi de centru-dreapta și AfD.

Dar se așteaptă ca AfD să aibă suficientă influență ca cel mai mare partid de opoziție pentru a complica formarea unei coaliții și pentru a obstrucționa guvernul pe mai multe fronturi, inclusiv în ceea ce privește puterea finanțelor.

Scholz și SPD pe locul 3 în sondaje

Cancelarul Olaf Scholz, ai cărui social-democrați ocupă locul al treilea în sondaje, a făcut apel la alegători să întoarcă spatele AfD, salutând „buna tradiție” a Germaniei din epoca nazistă de a respinge extrema dreaptă.

Weidel, a cărui includere pe scena dezbaterii la oră de maximă audiență a fost văzută ca un triumf al normalizării, a numit comparația „scandaloasă”, adăugând: „Puteți să mă insultați aici, în seara asta, cât de mult doriți. Insultați milioane de alegători”.

Extrema dreaptă a fost relativ lentă în a câștiga teren în Germania. Acest lucru a fost adesea atribuit lecțiilor desprinse din ororile perioadei naziste, care au fost încorporate în Legea fundamentală a țării și transmise generațiilor de copii în cei 80 de ani de la al doilea război mondial.

Cu toate acestea, Musk a aprobat încercările AfD de a absolvi Germania de responsabilitatea de durată pentru Holocaust, condamnând „concentrarea prea mare asupra vinovăției din trecut”.

Sprijinul pentru AfD a crescut în 2015

Analiștii consideră că punctul de cotitură în ceea ce privește sprijinul pentru AfD a fost reprezentat de afluxul de refugiați din 2015, când, sub conducerea cancelarului Merkel de atunci, aproximativ 1,3 milioane de persoane au sosit în Germania după ce au fugit de război și opresiune din țări precum Siria și Afganistan.

Deși mulți dintre cei care au sosit s-au integrat de atunci – găsindu-și case, locuri de muncă și școli – comunitățile s-au plâns că nu au primit resursele necesare pentru a răspunde nevoilor de bază ale sutelor de mii de refugiați, inclusiv asistență psihologică pentru tratarea traumelor.

Problema migrației a ajuns în centrul atenției în timpul campaniei restrânse – alegerile au fost devansate cu șapte luni după ce guvernul de centru-stânga al lui Scholz s-a prăbușit în noiembrie, pe fondul unei serii de atentate mortale atribuite solicitanților de azil.

Încălcarea unui tabu

În ciuda promisiunii sale de „protecție”, Merz a acceptat sprijinul AfD în parlament pentru propuneri dure privind frontierele, pe care le-a declarat „esențiale” după o serie de înjunghieri care au vizat copii mici și o mașină care a intrat într-o piață de Crăciun aglomerată.

Decizia lui Merz a fost percepută pe scară largă ca o încălcare a unui tabu și nu a reușit să recupereze voturi de la AfD pentru blocul său conservator, care a rămas blocat la 30% în ciuda nepopularității istorice a guvernului Scholz.

AfD „pare să fie principalul câștigător al stării de pesimism care domnește în societatea germană pe fondul unei perspective economice foarte sumbre”, a declarat James Conran de la școala de guvernare Blavatnik a Universității Oxford. „Marea întrebare este cât de mult spre dreapta este pe cale să se îndrepte țara”.

Weidel, care are doi fii cu partenera ei de același sex, s-a bucurat de atenția Washingtonului lui Trump, cu Vance denunțând paravanul ca fiind „nedemocratic” și Musk denigrându-și în mod repetat adversarii. Cu toate acestea, încercarea AfD de a se alia cu Casa Albă s-ar putea întoarce împotriva sa.

„Trump nu este popular în Germania – chiar și mulți susținători ai AfD nu îl plac”, a declarat Kai Arzheimer, politolog la Universitatea din Mainz.

Analiștii spun însă că partidele principale mai au la dispoziție doar câțiva ani pentru a demonstra că pot răspunde preocupărilor fundamentale ale alegătorilor sau riscă ca extrema dreaptă să ajungă pe primul loc.

Partidele centriste „doresc să se mențină la putere, chiar dacă au împins țara într-un zid”, a declarat directorul comercial Mario Krause, în vârstă de 54 de ani, un susținător al AfD din orașul Schkeuditz din estul țării.

„Suntem din clasa de mijloc, suntem cetățeni absolut normali și vrem o schimbare radicală. S-ar putea să nu funcționeze de data aceasta, dar mă simt bine cu privire la alegerile de după”.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version