Pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, într-o singură noapte, trei mesaje RO-ALERT, informează Agerpres. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare din Ucraina, aproape de granița cu România, au fost resimțite intens, iar oamenii susțin că exploziile au fost mai puternice decât cele din 2022, când a fost bombardată Insula Șerpilor.

 Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), forțele ruse au executat atacuri cu drone în noaptea de 28 spre 29 aprilie, vizând obiective civile și portuare din apropierea graniței cu România.

„De la declanșarea războiului din Ucraina, niciodată nu am avut într-o singură noapte trei mesaje RO-ALERT. Exploziile au fost puternice și s-au simțit în casele oamenilor. Au fost mai puternice decât cele de acum trei ani, când a fost bombardată Insula Șerpilor”, a declarat viceprimarul orașului Sulina, Laurențiu Praz, pentru Agerpres.

Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea alertei aeriene în județul Tulcea, iar pentru zona de nord-est a acestui județ au fost transmise mesajele RO-ALERT către populație.

Pe rețelele sociale, locuitorii din Sulina au povestit că exploziile s-au simțit ca un cutremur. Deși evenimentele au fost resimțite puternic, atmosfera generală din oraș pare să nu fi fost afectată profund.

„Profilul pacienților noștri nu s-a schimbat de la declanșarea războiului din Ucraina. Lumea nu este fricoasă și nu știu pe ce se bazează. Nu simt că este războiul lor”, a precizat medicul Eduard Armeanu, de la Unitatea de Primiri Urgențe din Sulina.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Delta, mesajele de alertă au fost transmise și locuitorilor din comunele Chilia Veche, Pardina și CA Rosetti, însă aceștia au primit câte un singur mesaj.

„Noi am primit un singur mesaj RO-ALERT și ne-am obișnuit cu ele”, a declarat primarul comunei CA Rosetti, Antonel Pocora.

ISU Delta a anunțat că, în urma acestor alerte aeriene, nu s-au înregistrat apeluri la numărul unic de urgență 112.

Conform comunicatului MApN, alerta aeriană a fost declanșată luni, în jurul orei 23:30, și s-a încheiat marți dimineața, în jurul orei 04:50. Pe durata acesteia, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au executat misiuni de supraveghere și protecție a spațiului aerian al României.

„Ministerul Apărării Naționale rămâne ferm în condamnarea acestor atacuri executate de Federația Rusă asupra unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și intră în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, se menționează în comunicatul emis de MApN.

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version