Trei persoane au fost reţinute în dosarul percheziţiilor făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi, la o grupare care a fraudat sistemul britanic de retunări de taxe cu un prejudiciu de peste un milion de lire sterline. În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 14 telefoane mobile, patru laptopuri, 43 de carduri bancare, bijuterii, 14 minilingouri de aur şi şase monede din aur. Poliţiştii au pus sechestru pe două maşini de lux şi pe ale bunuri ale persoanelor cercetate,în cuantum de 4.339.953 de lei.
Până în prezent, conform probatoriului administrat în cauză, prejudiciul cauzat autorităţilor britanice este de 1.063.939,5 lire sterline.
Cercetările din dosar vizează infracţiunile de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor.
Potrivit IGPR, în urma celor 13 percheziţii domiciliare făcute în 10 iulie, de către poliţişti, sub supravegherea procurorului de caz, au fost descoperite şi ridicate 14 telefoane mobile, patru laptopuri, 43 de carduri bancare, bijuterii, 14 minilingouri de aur şi şase monede din aur.
Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător, fiind indisponibilizate două autoturisme de lux, care au fost preluate în administrare de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precizează sursa citată.
În cauză au fost aplicate măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând persoanelor cercetate în cuantum de 4.339.953 de lei.
De asemenea, poliţiştii au dispus reţinerea a trei persoane cercetate în acest caz.
Conform anchetatorilor, o grupare infracţională, compusă din 16 persoane – autori şi complici – începând cu luna septembrie 2023 şi până în prezent, ar fi accesat, fără drept, sistemele digitale puse la dispoziţia populaţiei de către Guvernul Britanic, prin preluarea controlului asupra conturilor autentice ,,Goverment Gateway” şi editarea detaliilor sau crearea de conturi frauduloase pe numele contribuabililor, prin folosirea numerelor de asigurare socială ale acestora.
Concret, activitatea infracţională ar fi constat în compromiterea a peste 1.000 de conturi deţinute de contribuabili britanici.
Această activitate a fost legată de înregistrări ale unor angajatori falşi în sistemele Agenţiei Fiscale a Marii Britanii (HMRC), respectiv aplicaţia de returnare de taxe de tip „PAYE” (Pay As You Earn), înregistrarea unui număr mare de persoane fizice pentru un cont fiscal personal, cât şi solicitarea în mod fraudulos a unor rambursări legate de impozitul pe venit şi alte impozite.
Rambursările impozitului pe venit astfel solicitate în mod fraudulos de la autorităţile britanice ar fi fost plătite în conturi bancare din Marea Britanie, sub controlul persoanelor cercetate.
Ulterior, sumele de bani solicitate fraudulos ar fi intrat în conturile deţinute sau controlate de persoanele cercetate, ar fi fost transferate succesiv în alte conturi bancare sau ar fi fost retrase în numerar de la ATM, cu scopul disimulării adevăratei provenienţe a banilor şi cunoscând că provin din săvârşirea unor infracţiuni.
Până în prezent, conform probatoriului administrat în cauză, prejudiciul cauzat autorităţilor britanice este de 1.063.939,5 lire sterline, echivalentul a 6.170.849,1 lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.