Președintele american Donald Trump și-a repetat miercuri amenințarea de a recurge la forța militară dacă Iranul nu acceptă să pună capăt programului său nuclear, afirmând că Israelul va juca un rol-cheie în orice acțiune militară, relatează Reuters.
Trump a declarat că Iranului nu i se poate permite să aibă o armă nucleară și, dacă refuză să oprească eforturile de dezvoltare, ar putea urma o acțiune militară.
„Nu cer prea mult … dar ei nu pot avea o armă nucleară”, a declarat Trump reporterilor după ce a semnat mai multe ordine executive în Biroul Oval.
„Dacă trebuie să recurgem la forţă, vom recurge la forţă”, a declarat preşedintele american. „Israelul va fi desigur foarte implicat în aceasta, el va fi liderul”, a adăugat Trump la Casa Albă.
Sâmbătă ar urma discuții în Oman
Această ameninţare intervine cu câteva zile înainte de discuţiile ce urmează să aibă loc sâmbătă în sultanatul Oman şi la care vor participa emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, precum şi ministrul iranian al Afacerilor Externe Abbas Araghchi.
„Dacă este nevoie de armată, vom avea armată. Israelul va fi, evident, … liderul acestei acțiuni. Nimeni nu ne conduce. Facem ceea ce vrem”, a spus Trump.
El a refuzat să spună când ar putea începe orice acțiune militară. „Nu vreau să fiu specific. Dar când începi discuțiile, știi dacă acestea merg bine sau nu. Și aș spune că concluzia ar fi atunci când cred că nu merg bine”, a spus Trump.
Trump a anunțat luni, în mod surprinzător, că Statele Unite și Iranul sunt pe punctul de a începe sâmbătă discuții directe privind programul nuclear al Teheranului, avertizând că Iranul ar fi în „mare pericol” dacă discuțiile nu vor avea succes.
Teheranul, suspectat de Occident că vrea să se doteze cu arme nucleare
Ţările occidentale, cu SUA în frunte, suspectează de decenii Teheranul că vrea să se doteze cu arme nucleare. Iranul respinge aceste acuzaţii şi afirmă că activităţile sale nucleare se limitează la scopuri civile, amintește AFP, preluată de Agerpres.
În martie, Donald Trump a adresat o scrisoare Iranului în care îl îndemna la negocieri directe asupra programului său nuclear, pentru a înlocui precedentul acord internaţional, devenit inutil după ce Washingtonul se retrăsese din el în 2018.
Însă Trump a ameninţat de asemenea că va bombarda Iranul în cazul în care diplomaţia va eşua şi a impus sancţiuni suplimentare la adresa sectorului petrolier iranian.
În timpul primului său mandat, Donald Trump a retras SUA din acordul asupra programului nuclear, acord ce oferea Iranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, aflat sub controlul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA).
Alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, susţinător al unei linii foarte dure, preşedintele american a generat o surpriză anunţând luni că Washingtonul poartă discuţii „directe” cu Teheranul, în condiţiile în care cele două ţări nu mai au relaţii diplomatice de 45 de ani.
După acest anunţ, Benjamin Netanyahu a apreciat drept „inevitabilă” opţiunea militară contra Iranului dacă aceste discuţii vor trena.
La rândul său, Iranul s-a declarat gata să discute, însă a respins un dialog secret sub ameninţare şi presiune.
Editor : Marina Constantinoiu