Preşedintele ales Donald Trump a anunţat miercuri că l-a ales pe Keith Kellogg, un general de trei stele în retragere, recompensat cu numeroase distincţii pentru meritele sale militare, pentru a servi ca trimis special al său pentru Ucraina şi Rusia, relatează Associated Press.

Keith Kellogg, care este unul dintre arhitecţii unei cărţi de politică conservatoare fermă, care prezintă o agendă de securitate naţională „America First” pentru viitoarea administraţie, îşi va prelua atribuţiile în februarie, adică atunci când invazia Rusiei în Ucraina intră în al treilea an.

Trump a făcut anunţul pe contul său de pe Social Truth şi a scris: „A fost alături de mine încă de la început! Împreună, vom asigura PACEA PRIN FORŢĂ şi vom face ca America şi lumea să fie din nou SIGURE!”

„Sunt onorat de numirea în calitate de asistent al preşedintelui Donald Trump şi trimis special pentru Ucraina şi Rusia. A fost privilegiul vieţii mele să lucrez pentru preşedintele Trump şi aştept cu nerăbdare să lucrez neobosit pentru a asigura pacea prin forţă, susţinând în acelaşi timp interesele Americii. Sunt pregătit cu angajamentul şi dedicarea pe care le merită”, a reacţionat Kellogg într-o postare pe X.

Keith Kellogg, un general-locotenent în retragere, în vârstă de 80 de ani, care a fost mult timp principalul consilier al lui Trump pe probleme de apărare, a fost consilier pe probleme de securitate naţională al vicepreşedintelui Mike Pence, a fost şef de cabinet al Consiliului Naţional de Securitate şi apoi a preluat funcţia de consilier de securitate interimar al lui Trump după ce Michael Flynn a demisionat.

În calitate de trimis special pentru Ucraina şi Rusia, Kellogg va trebui să se confrunte cu un război din ce în ce mai nesustenabil între cele două ţări.

Administraţia Biden a început să îndemne Ucraina să crească rapid dimensiunea armatei sale prin recrutarea mai multor trupe şi revizuirea legilor sale de mobilizare pentru a permite recrutarea de trupe de la vârsta de 18 ani.

Casa Albă a acordat mai mult de 56 de miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, şi este aşteptată să trimită alte miliarde la Kiev înainte ca Biden să părăsească Biroul Oval în mai puţin de două luni.

Trump a criticat miliardele pe care administraţia Biden le-a acordat Ucrainei. Washingtonul a intensificat recent livrările de arme şi a renunţat la miliarde de dolari din împrumuturile acordate Kievului.

Viitorul preşedinte republican a declarat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, comentarii care par să sugereze că ar face presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritoriul ocupat în prezent de Rusia.

CINE ESTE KEITH KELLOGG

În calitate de copreşedinte al Centrului pentru securitate americană al Institutului pentru politica „American First”, Kellogg a scris câteva dintre capitolele din cartea de politici a grupului. Cartea, ca şi „Proiectul 2025” al Heritage Foundation, este o încercare de a stabili o agendă de securitate naţională a lui Trump şi de a evita greşelile din 2016, când a intrat la Casa Albă în mare parte nepregătit.

În aprilie, Kellogg a scris că „încheierea războiului Rusia-Ucraina va necesita un leadership puternic, bazat pe principiul «America pe primul loc», pentru a ajunge la un acord de pace şi a pune capăt imediat ostilităţilor dintre cele două părţi aflate în conflict”.

Consilierul pe probleme de securitate naţională propus de Trump, deputatul american Michael Waltz, a scris miercuri pe Twitter că „Keith şi-a dedicat viaţa apărării marii noastre patrii şi s-a angajat să aducă războiul din Ucraina la o soluţionare paşnică”.

Kellogg a fost un personaj în mai multe investigaţii vizându-l pe Trump încă din primul său mandat. El s-a numărat printre oficialii administraţiei care au ascultat convorbirea din iulie 2019 dintre Trump şi Volodimir Zelenski, în care Trump l-a îndemnat pe omologul său ucrainean să continue investigaţiile cu privire la familia Biden. Convorbirea, despre care Kellogg avea să spună ulterior că nu i-a stârnit nicio îngrijorare, a fost în centrul primului dintre cele două cazuri de punere sub acuzare din partea Camerei Reprezentanţilor împotriva lui Trump, care a fost achitat de Senat în ambele ocazii.

La 6 ianuarie 2021, cu câteva ore înainte ca revoltele pro-Trump să ia cu asalt Capitoliul SUA, Kellogg, care era pe atunci consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Pence, a ascultat o convorbire telefonică aprinsă în care Trump i-a spus vicepreşedintelui său să se opună sau să întârzie certificarea în Congres a victoriei preşedintelui Joe Biden. Ulterior, el a declarat anchetatorilor Camerei Reprezentanţilor că îşi aminteşte că Trump i-a spus lui Pence cuvinte de genul: „Nu eşti suficient de dur pentru a lua această decizie”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version