Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc duminică că au continuat atacurile, în pofida armistiţiului de Paşte de 30 de ore anunţat cu o zi înainte de Vladimir Putin şi acceptat de omologul său Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Aceste acuzaţii demonstrează dificultăţile de a impune chiar şi o scurtă încetare a ostilităţilor între cei doi beligeranţi după mai mult de trei ani de război.

De partea rusă, Ministerul Apărării a raportat încercări nereuşite ale armatei ucrainene de a „ataca poziţii ruse” în sectoarele Suha Balka şi Bagatîr din estul regiunii Doneţk. De asemenea, autorităţile ruse au raportat acţiuni militare ucrainene împotriva regiunilor ruse de frontieră Briansk, Kursk şi Belgorod, în care „civili au fost ucişi sau răniţi”. În total, Moscova a acuzat Kievul că în noaptea de sâmbătă spre duminică a bombardat poziţiile ruseşti de 444 de ori cu artilerie şi de 900 de ori cu drone.

De partea ucraineană, preşedintele Zelenski a raportat „operaţiuni ruseşti” în sectoarele Pokrovsk şi Siversk pe frontul de est, acuzând armata rusă că a „continuat să folosească arme grele”. El a raportat un total de 50 de asalturi şi 446 de bombardamente ale forţelor ruse de la începutul armistiţiului, sâmbătă la ora 18:00.

Un jurnalist AFP din Kramatorsk, în apropiere de locul luptelor din estul Ucrainei, a auzit explozii duminică, dar linia frontului părea mai liniştită decât de obicei, fără fum care să se ridice la orizont.

„IMPRESIE DE ÎNCETARE A FOCULUI”

„Activitatea inamicului a scăzut considerabil în regiunile Zaporojie (sud) şi Harkov (nord-est), unde operăm în permanenţă”, a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, un comandant al unei unităţi ucrainene de drone, referindu-se doar la „incidente izolate”.

Serghii, un ofiţer ucrainean din regiunea Sumî (nord-est), a declarat că noaptea şi ziua de duminică au fost „calme” comparativ cu ceea ce se întâmplă de obicei: „Artileria (rusă) nu trage”, a spus el.

„În ansamblu, în dimineaţa de Paşte, putem spune că armata rusă încearcă să dea impresia generală a unei încetări a focului, continuând în acelaşi timp în unele regiuni încercări izolate de a avansa şi de a provoca pierderi Ucrainei”, a scris preşedintele Zelenski, citând un raport al comandantului-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskî.

Vladimir Putin ordonase sâmbătă soldaţilor ruşi să suspende ostilităţile până la miezul nopţii de duminică spre luni pentru a marca Paştele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin.

Volodimir Zelenski acceptase principiul acestui armistiţiu, dar cei doi preşedinţi au dat ordin să se riposteze la orice încălcare a armistiţiului de către cealaltă parte.

Acest lucru se întâmplă într-un moment în care eforturile administraţiei americane de a găsi o cale de ieşire din conflictul din Ucraina par să fi ajuns într-un impas. Vineri, Donald Trump a ameninţat că se va retrage din negocieri dacă nu se vor înregistra progrese rapide în cadrul discuţiilor separate pe care trimişii săi le poartă de mai multe săptămâni cu Kievul şi Moscova.

NEÎNCREDERE RECIPROCĂ

Locuitorii din Kiev intervievaţi de AFP au declarat că nu cred că va exista un armistiţiu. „Ei şi-au încălcat deja promisiunea. Din păcate, nu putem avea încredere în Rusia”, a comentat Olga Graciova, o vânzătoare în vârstă de 38 de ani. „Din păcate, tot ceea ce propunem rămâne la stadiul de propunere. Nimeni nu răspunde”, spune şi Natalia, un medic în vârstă de 41 de ani.

„Acest război teribil trebuie să înceteze, pentru ca poporul nostru, soldaţii noştri şi copiii noştri să nu mai moară”, a subliniat Serghii Klociko, un lucrător feroviar în vârstă de 30 de ani.

La Moscova, Svetlana, o pensionară în vârstă de 61 de ani care nu şi-a dat numele de familie, a declarat, de asemenea, că, în opinia sa, armistiţiul de Paşte nu va duce la „nimic, deoarece Ucraina nu va respecta oricum aceste acorduri”, făcând referire la „jumătăţi de măsură”.

„Aş vrea să putem face pace cu Ucraina pentru totdeauna”, a exclamat Maria Goranina, 85 de ani, care doreşte o „încetare permanentă a focului”, dar se teme că Ucraina „va ataca din nou”.

Evgheni Pavlov, în vârstă de 58 de ani, consideră că „nu trebuie dat niciun răgaz Ucrainei”, deoarece se îndoieşte de bunăvoinţa acesteia.

Încercări de a introduce o încetare a focului de Paşte au fost deja făcute de două ori de la începutul conflictului din Ucraina, dar au eşuat de ambele părţi.

Armistiţiul de la acest sfârşit de săptămână a fost decretat în momentul în care Rusia susţinea că a recucerit aproape tot – 99,5% – din teritoriul ocupat de ucraineni în regiunea rusă Kursk începând din vara anului 2024, un avans ce ar plasa din nou întregul front pe teritoriul ucrainean.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version