Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani din UE și Regatul Unit ar putea lucra și călători liber timp de un an, în cadrul unui program propus de Bruxelles și aflat în negocieri avansate cu Londra, informează The Guardian. Inițiativa, considerată o prioritate pentru state-cheie precum Franța, Germania sau Olanda, este văzută ca un pas important spre normalizarea relațiilor după Brexit.
Un program care ar permite mii de tineri europeni să trăiască și să muncească în Regatul Unit este considerat una dintre cererile esențiale ale UE pentru încheierea unui acord post-Brexit care să includă și cooperare în domeniul apărării, energiei și migrației.
Se pare că statele membre UE ar fi dispuse acum să limiteze vizele de muncă la doar 12 luni, cu cote de participanți și restricții privind sectoarele în care cetățenii UE pot lucra.
UE este, de asemenea, deschisă unui plan de tip „unul intră, unul iese”, care este analizat de ministrul britanic de interne.
„Experiență pentru tineri”
Surse europene au declarat că programul ar urma să fie redenumit „program de experiență pentru tineri”, pentru a elimina orice impresie că redeschide canalele de imigrație pentru cetățenii UE care doresc să locuiască și să muncească în Regatul Unit.
Întrebat vineri despre perspectiva unui astfel de program, un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că „ambele părți discută o gamă largă de subiecte, ceea ce este absolut normal într-un proces de negociere.”
UE a propus pentru prima dată un program de mobilitate pentru tineri în aprilie 2024, care ar fi permis tinerilor să lucreze sau să studieze până la patru ani în țările celuilalt bloc. Propunerea a fost respinsă de Partidul Laburist și de Conservatori.
După un an de discuții, sursele spun că acest program a devenit o prioritate pentru state membre cheie ale UE, precum Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia și Olanda, fiind necesare compromisuri.
O sursă a menționat că o viză pe un an, cu opțiunea de prelungire pentru încă unul sau doi ani, ar putea fi mai acceptabilă din punct de vedere politic.
Regatul Unit participă deja într-un program de mobilitate pentru tineri, care permite cetățenilor din 12 țări non-UE să lucreze în UK pentru perioade de doi sau trei ani. Datele Ministerului de Interne arată că în 2023 au venit doar 23.000 de tineri prin acest program, dintre care 9.900 din Australia.
Semnalând o relaxare a rezistenței eurosceptice față de o eventuală înțelegere specială privind vizele pentru tineri europeni, fostul ministru conservator și susținător al Brexitului, Steve Baker, a susținut public ideea, spunând că ar fi „un lucru bun” și „cu siguranță nu ar echivala cu o revenire la libera circulație în stil UE”.
Totuși, fostul președinte al Grupului de Cercetare Europeană a numit controversa din jurul programului o „falsă problemă” menită să distragă atenția alegătorilor de la o posibilă înțelegere privind standardele alimentare și de băuturi, care ar putea periclita un acord comercial cu SUA.
„Ne îndreptăm într-o direcție bună”
Ministrul Mediului, Steve Reed, a subliniat că guvernul nu va încălca angajamentele asumate în manifestul electoral privind libera circulație: „Am fost foarte clari în programul nostru de guvernare că nu va exista nicio revenire la piața unică, uniunea vamală sau libera circulație, iar aceasta rămâne poziția noastră.”
Vorbind la Washington, înainte de o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves, a declarat că relația comercială a Regatului Unit cu UE este „probabil chiar mai importantă” decât cea cu SUA.
Ambasadorul Germaniei în Regatul Unit s-a declarat „cu adevărat optimist” în privința posibilității de a ajunge la un acord privind mobilitatea tinerilor, după o întâlnire dintre Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, desfășurată joi. Ambasadorii europeni urmează să fie informați miercuri.
Miguel Berger a declarat la BBC Radio 4: „Sunt acum destul de optimist că ne îndreptăm într-o direcție bună.”
„Acest program ar permite tinerilor din familii cu venituri reduse să experimenteze lucrul în străinătate, să învețe o limbă, iar noi ne dorim ca schimbul să se facă în ambele sensuri”, a spus Berger, explicând că „se desfășoară o muncă serioasă și dedicată pentru summitul din 19 mai”, referindu-se la întâlnirea UK-UE care va avea loc la Londra luna viitoare.
„Să avem un program limitat în timp și cu număr de locuri fix pentru tinerii europeni ar fi un lucru bun și nu ar echivala sub nicio formă cu revenirea la libera circulație în stil UE, care nu are limită de durată și cere tratament egal pentru cetățenii europeni. Orice confuzie în această privință ar trebui eliminată rapid”, a adăugat Steve Baker.
Totuși, el a cerut mai multă atenție asupra posibilității unui acord sanitar și fitosanitar (SPS), care ar elimina controalele la exporturile de produse alimentare și băuturi. Baker a spus că orice obligație pentru Regatul Unit de a urma din nou regulile UE ar compromite un acord comercial cu SUA și ar afecta creșterea economică necesară pentru plata pensiilor în următorii 10 ani.
„În timp ce ne certăm pe această falsă problemă, Regatul Unit pare să accepte din nou regulile UE privind alimentele și produsele, ceea ce ar însemna încălcarea obligațiilor asumate în cadrul acordului comercial cu statele din zona Pacificului și ar exclude posibilitatea unui acord comercial cu SUA. Iar asta contează, pentru că de acolo ar veni creșterea economică. Iar fără creștere, nu vom putea plăti pensiile.”
Partidul Laburist și UE lucrează la șapte domenii-cheie care vor sta la baza unei declarații comune denumite „înțelegere comună”, urmată de negocieri detaliate pentru stabilirea detaliilor.
„Nu se așteaptă luarea unor decizii în cadrul summitului propriu-zis. Cel mult, ar putea exista un angajament reciproc de a explora posibile direcții pentru un acord privind aceste aspecte”, a spus o sursă din UE.
Cele șapte domenii sunt: apărare și securitate, prețul carbonului, migrație, experiență pentru tineri, energie și pescuit, însă unele grupuri spun că discuțiile nu au suficientă ambiție.
Unele state membre cer, de asemenea, cu insistență, revenirea Regatului Unit în programul Erasmus și de schimb universitar și profesional, precum și un acord care să permită studenților să urmeze cursuri în universitățile celorlalți, plătind taxele locale. Acesta este un punct dificil pentru UK, din cauza dezechilibrului în favoarea studenților europeni care au venit în Marea Britanie în trecut.
Un organism oficial de consultare pentru mediul de afaceri, înființat în baza acordului comercial post-Brexit, a cerut guvernului britanic să meargă mai departe în negocieri și să elimine interdicțiile privind exportul de cartofi sămânță în UE, barierele pentru testarea medicamentelor, precum și lipsa recunoașterii reciproce a calificărilor profesionale.
Grupul Consultativ Intern solicită și eliminarea obstacolelor pentru artiști, muzicieni și echipele lor care doresc să facă turnee în Europa.
Într-o adresă către guvern, același grup solicită un acord care să permită acces mai facil la medicamente veterinare în Irlanda de Nord și revenirea la o reglementare comună pentru substanțele chimice.
Editor : Ș.A.