Un judecător federal a interzis joi administraţiei preşedintelui american Donald Trump să pună în aplicare ordinul executiv care limitează dreptul la cetăţenie prin naştere în întreaga ţară, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a restricţionat capacitatea judecătorilor de a bloca politicile sale prin intermediul unor ordonanţe la nivel naţional, relatează Reuters.

Judecătorul federal Joseph Laplante din Concord, New Hampshire, a luat această decizie după ce apărătorii drepturilor imigranţilor l-au implorat să acorde statutul de acţiune colectivă unui proces pe care l-au intentat pentru a reprezenta toţi copiii a căror cetăţenie ar fi ameninţată de punerea în aplicare a directivei lui Trump.

Laplante a fost de acord ca reclamanţii să poată continua ca grup, ceea ce i-a permis să emită o nouă ordonanţă judecătorească de blocare a punerii în aplicare a politicii preşedintelui republican la nivel naţional.

Întrebarea dacă trebuie emisă o ordonanţă preliminară „nu a fost una dificilă”, a spus el, menţionând că copiii ar putea fi privaţi de cetăţenia americană dacă ordinul lui Trump ar intra în vigoare.

„Este un prejudiciu ireparabil, doar cetăţenia”, a spus el. „Este cel mai mare privilegiu care există în lume”.

Judecătorul a declarat că va suspenda hotărârea pentru şapte zile pentru a permite administraţiei Trump să facă apel şi că va emite o decizie scrisă până la sfârşitul zilei.

Conform deciziei Curţii Supreme, ordinul executiv al lui Trump urma să intre în vigoare pe la 27 iulie.

ACLU şi alţii au intentat procesul la doar câteva ore după ce Curtea Supremă a emis, la 27 iunie, o hotărâre cu 6 voturi la 3, susţinută de majoritatea conservatoare, care a restrâns trei ordonanţe naţionale emise de judecători în contestaţii separate la directiva lui Trump. Procesul a fost intentat în numele cetăţenilor non-americani care locuiesc în Statele Unite şi ai căror copii ar putea fi afectaţi.

ACŢIUNI COLECTIVE

Căutând să profite de o excepţie din hotărârea Curţii Supreme, avocaţii reclamanţilor au susţinut că decizia permite judecătorilor să continue să blocheze politicile lui Trump la nivel naţional în cadrul acţiunilor colective.

Cei trei judecători care au emis ordinele de interdicţie la nivel naţional au constatat că directiva lui Trump încalcă probabil prevederile privind cetăţenia din al 14-lea amendament al Constituţiei SUA. Amendamentul prevede că toate „persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite şi supuse jurisdicţiei acestora sunt cetăţeni ai Statelor Unite şi ai statului în care îşi au reşedinţa”.

Departamentul de Justiţie a susţinut că ordinul lui Trump este conform cu Constituţia şi i-a cerut lui Laplante să constate că reclamanţii nu pot intenta un proces colectiv.

Decizia Curţii Supreme nu a abordat meritele juridice ale ordinului lui Trump, pe care preşedintele republican l-a emis ca parte a agendei sale dure în materie de imigraţie, în prima zi a mandatului său, în ianuarie.

Ordinul lui Trump impune agenţiilor federale să refuze recunoaşterea cetăţeniei copiilor născuţi în SUA care nu au cel puţin un părinte cetăţean american sau rezident permanent legal, cunoscut şi ca „green card”.

Peste 150.000 de nou-născuţi ar fi privaţi de cetăţenie în fiecare an dacă ordinul ar intra în vigoare la nivel naţional, potrivit statelor conduse de democraţi şi apărătorilor drepturilor imigranţilor care l-au contestat.

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version