Noile tarife vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump au produs o undă de șoc pe piețele globale, pe fondul îngrijorărilor că taxele agresive vor încetini creșterea economică, vor afecta profiturile companiilor și vor alimenta inflația, un analist calificând această măsură drept „cel mai rău scenariu” al piețelor, transmite Reuters.

Piețele globale au fost zdruncinate de când Trump a preluat funcția și a avut în continuu o retorică care amenința să declanșeze un război comercial global. Noile taxe ale lui Trump au cristalizat aceste temeri.

El a stabilit un nivel de bază de 10% pentru toate importurile și taxe mai mari pentru unii dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA.

Luate împreună, taxele vor ridica noi bariere în jurul celei mai mari economii de consum din lume, inversând decenii de liberalizare a comerțului care au modelat ordinea globală după cel de-al Doilea Război Mondial.

În interviuri, mai mulți investitori și analiști au afirmat că retorica tarifelor a provocat deja o încetinire economică, afectând atât încrederea consumatorilor, cât și pe cea a întreprinderilor. Marea necunoscută acum este modul în care vor reacționa partenerii comerciali, au spus aceștia.

Deși anunțul de miercuri a oferit o linie de bază, este probabil să fie urmat de luni de negocieri și de o incertitudine debilitantă.

„A creat un sentiment negativ cu privire la viitor, ceea ce încetinește lucrurile”, a declarat John Luke Tyner, analist de la Aptus Capital Advisors din Fairhope, Alabama. „S-a observat o încetinire a proiectelor, a proiectelor de capital, a comentariilor directorilor executivi privind piețele și economia”.

Jay Hatfield, CEO la Infrastructure Capital Advisors, a vorbit fără menajamente despre impact. „Acesta este cel mai pesimist scenariu la care se aștepta piața, iar acest lucru este suficient pentru a trimite probabil SUA într-o recesiune și de aceea contractele futures sunt atât de slabe”, a spus el.

În Statele Unite, acțiunile futures au scăzut în timp ce Trump vorbea, cu S&P 500 E-minis în scădere cu 3,5%. Pe valute, dolarul a scăzut cu 0,9% față de yen, la 148 yeni, în timp ce peso-ul mexican a scăzut cu aproximativ 0,4%. Prețurile activelor sigure, precum aurul și titlurile de Trezorerie, au crescut.

În discursul său de la Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump a prezentat taxele în termeni de echitate, susținând că tarifele „reciproce” sunt un răspuns la taxele vamale și la alte bariere netarifare puse pe bunurile americane.

„În multe cazuri, prietenul este mai rău decât dușmanul în materie de comerț”, a spus Trump, numind-o o declarație de independență.

Inițial, în timp ce Trump vorbea, investitorii s-au agățat de cifra de bază de 10% pentru tarife, care era mai mică decât se temeau.

Dar Trump a dezvăluit apoi tarife mult mai mari împotriva unora dintre cei mai mari parteneri comerciali ai țării. Unii dintre vecinii și principalii parteneri comerciali ai Chinei, cum ar fi Bangladesh, Vietnam, Laos și Cambodgia, au fost loviți cu cele mai mari tarife.

Unele companii multinaționale și-au mutat lanțurile de aprovizionare în aceste țări, încercând să se diversifice în afara Chinei, pe fondul tensiunilor sino-americane care s-au intensificat în timpul primei administrații Trump.

Fondurile tranzacționate la bursă pe aceste piețe listate la New York s-au prăbușit în urma acestei vești.

„Aceste cifre s-au aliniat mai strâns cu scenariile tarifare agresive, punând presiune pe activele de risc și susținând în același timp temporar dolarul”, a declarat Uto Shinohara, senior investment strategist la Mesirow Currency Management din Chicago.

Analiștii se așteaptă ca partenerii comerciali să răspundă cu contramăsuri care ar putea duce la creșterea dramatică a prețurilor pentru orice, de la biciclete la vin.

„Avem doar o parte a poveștii, care este ceea ce facem noi. Iar cealaltă parte a poveștii este modul în care alte țări răspund la ceea ce facem noi”, a declarat Walter Todd, director de investiții la Greenwood Capital în Greenwood, Carolina de Sud. „Așadar, aceasta este o componentă importantă a modului în care piața digeră în cele din urmă ceea ce se spune acum.”

„Nimănui nu-i place ceea ce vede”

Don Calcagni, director de investiții la Mercer Advisors, a declarat că tarifele nu sunt de bun augur pentru economia globală.

„Suntem la începuturile a ceea ce s-ar putea transforma, din păcate, într-un război comercial global foarte serios”, a declarat Calcagni.

Evoluțiile vin într-un moment deosebit de crucial pentru investitorii în acțiuni americane. La jumătatea lunii martie, S&P 500 a confirmat o corecție, o scădere de 10% de la un maxim recent. Indicele a încheiat ședința obișnuită de tranzacționare de miercuri cu 8% sub maximul său record din februarie.

„Tarifele sunt atât de cuprinzătoare și mult mai mari decât ne așteptam. Oamenii vorbeau mai devreme despre faptul că claritatea ar stimula piața. Dar acum avem claritate și nimănui nu-i place ceea ce vede”, a declarat Jeanette Garretty, economist șef la Robertson Stephens.

Aurul atinge un nou nivel record

Aurul şi-a depăşit miercuri recordul, la peste 3.150 de dolari uncia, după anunţul lui Donald Trump, scrie AFP, preluat de News.ro.

În jurul orei 23:20 GMT, uncia de metal prețios era în creştere cu aproximativ 0,80%, atingând un nou maxim istoric de peste 3.159 de dolari uncia și depăşind recordul de marţi.

Aurul continuă să fie perceput ca un refugiu sigur într-un climat global dominat de tensiuni comerciale şi incertitudine economică.

Prețurile petrolului au scăzut

Prețurile petrolului au scăzut, înregistrând pierderi, după ce au crescut cu un dolar în comerțul post-decont miercuri. Tarifele alimentează îngrijorările că un război comercial global ar putea reduce cererea de țiței, transmite Reuters.

Contractele futures Brent s-au stabilizat cu 46 de cenți mai sus, sau cu 0,6%, la 74,95 dolari pe baril, în timp ce contractele futures americane West Texas Intermediate au câștigat 51 de cenți, sau 0,7%, pentru a se stabiliza la 71,71 dolari.

Contractele futures americane au crescut cu un dolar și apoi au devenit negative, împreună cu contractul Brent, pe parcursul conferinței de presă a lui Trump de miercuri după-amiază.

Un grafic care enumeră țările și tarifele pe care Trump le-a arătat în timpul anunțului său nu detaliază tarifele pentru Canada și Mexic. Cu toate acestea, bunurile conforme cu USMCA din Mexic și Canada, inclusiv petrolul, vor rămâne scutite de tarife, a declarat un înalt oficial pentru Reuters.

Canada furnizează aproximativ 4 milioane de barili pe zi din țițeiul său către Statele Unite.

Trump a amenințat, de asemenea, că va impune tarife secundare pentru petrolul rusesc, iar luni a înăsprit sancțiunile împotriva Iranului, ca parte a campaniei de „presiune maximă” a administrației sale de a reduce exporturile acestuia.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version