Ungaria a renunțat la decizie

UPDATE 22.28: Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară pe Twitter că omologul său maghiar i-a transmis că guvernul de la Budapesta a revocat măsura care blocase accesul multor refugiați ucraineni pe teritoriul său.

”Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României autoritățile ungare au decis să revoce măsura anunțată anterior azi prin care cetățenii UA fără pașapoarte biometrice nu puteau intra in Ungaria”, a scris Aurescu pe Twitter.

UPDATE Ora 19.20: Autoritățile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu-Marmației că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora RO), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetățenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta țară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria se înregistrează un timp de așteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane și automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România.

Poliția de Frontieră precizează că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. Au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

Poliţia de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ.

Știrea inițială: Vameșii unguri i-au anunțat, miercuri, pe cei români că doar cetățenii ucraineni care au pașaport biometric mai pot intra în Ungaria, având în vedere că aceeași regulă s-ar aplica și la intrarea în Austria, potrivit surselor G4Media.ro.

În primele zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în Ungaria au putut intra, la fel ca în România, atât cetățenii care au pașaport, dar și cei cu buletin sau chiar fără acte. Însă miercuri a revenit asupra acestei decizii.

România primește toate persoanele care fug de războiul din Ucraina, iar cei care nu au pașaport pot solicita azil.

Mare parte dintre cei care ajung în România pleacă însă în alte țări, unde au rude, prieteni, cunoștințe.

De altfe, miercuri seara sunt cozi imense de mașini la punctele de trecere a frontierei din vestul țării, pe sensul de ieșire. La Nădlac II timpul de așteptare este de 2 ore și jumătate, iar la Petea, Borș, Valea lui Mihai, de 1 oră și jumătate.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Cele mai recente știri
Știri similare