Vaccinarea pentru gripa sezonieră este recomandată pe durata întregului sezon rece, cu data de începere de 15 septembrie. Organismul are nevoie de 2 săptămâni, din momentul vaccinării, pentru a-și forma anticorpi împotriva virusului.
Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și complicațiilor boli.
Ce este gripa
Gripa este afecțiunea virală contagioasă sporadică, epidemică sau pandemică, determinată de mai multe tipuri de virusuri, printre care A, B sau C.
Poate avea consecințe moderate până la severe și, uneori, pot exista chiar și decese din cauza virusului gripal. Debutează brusc, prin simptome agresive, față de o răceală banală, unde simptomele pot crește gradual în intensitate.
În plin sezon al gripei, perioada de incubație variază între 1 și 4 zile, iar infectarea altor persoane se poate face încă dinainte de debutul simptomelor, cu o zi înainte de apariția primelor semne.
Nu există un tratament specific pentru gripă, ci doar o anumită medicație, care se utilizează în prezent, dar cu limitări. Medicamentele antigripale își fac efectul doar dacă se administrează în primele 24-48 de ore de la apariția primelor simptome. Nu opresc boala, ci doar scurtează simptomele de început, cele specifice, precum febră, dureri de cap sau dureri musculare.
Ce simptome are gripa
“Simptomatologia gripei nu ține de vârstă ci, mai degrabă, de fiecare organism și modul în care este pregătit să reziste în fața unui virus. Evident, persoanele cu imunitatea mai puternică pot fi mai puțin afectate, sau pot să facă o formă mai ușoară de boală, față de restul persoanelor.
Simptomele gripei le putem observa, în egală măsură, și în alte răceli de sezon, sau în boala covid ori anumite tipuri de pneumonii. Gripa este o boală care afectează întreg organismul, nu se oprește la anumite zone ale corpului, și poate produce pneumonii grave, cu probleme mari respiratorii, de asta vorbim mult de persoane care sunt intubate din cauza insuficienței respiratorii”, a declarat pentru Digi24 medicul Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Iflfov.
Printre cele mai comune simptome în sezonul virusului gripal amintim:
- Febră mare/frisoane;
- Nas înfundat;
- Tuse seacă;
- Durere de cap și durere de mușchi.
Ce este vaccinul pentru gripă
“Combinația vaccinului se schimbă în fiecare an, deoarece virusul gripal este instabil și oferă mutații destul de frecvent. A fost până acum o combinație din 4 tulpini, însă, se pare că ne vom întoarce la numărul de 3 combinații, deoarece una dintre tulpinile vechi nu prea mai circulă. Se prepară anual un vaccin care să conțină tulpinile cele mai circulate din sezonul precedent” a declarat medicul Sandra Alexiu.
Când se face vaccinarea antigripală în 2024
“Vaccinul gripal este recomandat să fie administrat începând cu jumătatea lunii septembrie, se poate chiar din 15 septembrie, și se continua pe tot parcusul sezonului toamnă/iarnă și al sezonului gripal, chiar dacă au început cazurile de boală.
Însă, este important de menționat că, scutul de anticorpi pentru apărarea organismului, poate fi eficient abia la 2 săptămâni de la vaccinare, deci nu se întâmplă imediat. Procesul de formare al anticorpilor este de durată și din acest motiv noi, medicii, recomandăm vaccinarea mai devreme, pentru a fi protejați din momentul în care virusul gripal începe să circule.
Debutul virusului gripal este începând cu luna noiembrie, nu putem transmite cu exactitate o dată, însă vorbim deja de un virus anual care începe să circule cam din această perioadă.
Vârful epidemic se înregistrează în luna ianuarie, uneori și februarie, după care sezonul începe să se diminueze ușor, iar spre primăvară-vară circulația virusului scade”, a mai precizat medicul Sandra Alexiu.
Cine trebuie să se vaccineze împotriva gripei
Vaccinarea se adresează întregii populații, cu exccepția bebelușilor sub 6 luni, pentru care nu se administrează vaccinul gripal.
“Toată lumea se poate vaccina. Recomandările din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt țințite pe anumite grupuri de risc, deoarece există categorii de persoane care sunt mai expuse la gripă și care pot suferi de forme grave, ba chiar poate interveni decesul din cauza gripei.
În categoria persoanelor cu grad de risc ridicat încadrăm copiii mici, până în 5 ani, dar și persoanele care suferă de anumite boli printre care cele respiratorii, boli de inimă, boli auto imune sau cancer.
Vaccinul antigripal este recomandat tuturor, inclusiv persoanelor vârstnice, deoarece sunt expuse mai mult din cauza imunității scăzute (imunitatea scade odată cu înaintarea în vârstă), dar și persoanelor care lucrează într-un mediu în care sunt mai expuși, de exemplu personalul medical”, a mai precizat medicul Sandra Alexiu pentru Digi24.
Cum se obține vaccinul pentru gripă
“În România, în acest moment, vaccinarea este recomandată și chiar rambursată în proporție mai bună decât în alte state europene. La noi în țară, se oferă gratuit vaccin antigripal copiilor cu vârsta de la 6 luni, până la 18 ani. Și gravidele se pot vaccina gratuit în România.
Se oferă vaccin antigripal gratuit în România și persoanelor care au vârsta peste 45 de ani și suferă de diferite boli, cât timp prezintă dovada medicului, precum: boli cornice cardio-vasculare, renale, hepatice, neurologice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, boli neurologice etc.
De asemenea, vaccinul antigripal este gratuit în România și pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, chiar dacă nu suferă de nicio afecțiune medicală.
„Important de menționat este faptul că, pentru pacienții vârstnici, peste 65 de ani, există un vaccin special, într-o doză mai puternică, cu antigene (substanțe) de 4 ori mai multe, deoarece imunitatea la această vârstă este mai joasă și este nevoie de un vaccin care să le aducă același tip de apărare, prin doză de anticorpi, la fel ca și persoanelor aflate la vârsta adultă”, ne transmite medicul Sandra Alexiu.
Pentru persoanele cu vârsta mai mare de 45 de ani și mai mica de 65 de ani, care nu suferă de nicio boală și doresc să se imunizeze, vaccinul gripal este compensat de către stat și în proporție de 50%.
Unde se face vaccinul antigripal
Vaccinul se poate prescrie pe rețetă gratuită de către orice medic, indiferent de specialitate, care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
“Administrarea vaccinului se face doar de anumiți medici, mai exact de cei care au menționat în curriculum de pregătire de specialitate și procedura de vaccinare. Categoria poate include medici de familie, medici pediatri, medici de boli infecțioase și epidemiologi. De asemenea, există și medici din alte specializări care au competență de vaccinologie obținută prin cursuri”, a mai precizat medicul.
Cum prevenim gripa, recomandarea medicului specialist
“Putem preveni în totalitate gripa dacă ne vaccinăm. Sistemul imunitar nu crește din pastile, siropuri sau alte tratamente minune. Cu sistemul imunitar ne naștem, îl moștenim, și îl putem îmbunătăți dacă avem un stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, un program de odihnă corespunzător și dacă ne vaccinăm.
Nu intervenim cu leacuri minune sau suplimente, deoarece nu ajută, realmente au doar scop comercial, fără vreo dovadă științifică pentru creșterea imunității în fața virusului.
Ceea ce ne ajută real este vaccinarea, iar dacă nu o facem, suntem cu adevărat expuși în permanență în fața virusului.
O altă mențiune importantă este că, pentru copiii sub 6 luni nu este recomandat vaccinul gripal. Din acest motiv, pentru a-i proteja pe cei mici, toate persoanele din jur, părinți, bunici, bonă, toți cei care intră în contact cu bebelușul zi de zi, trebuie să se vaccineze.
Expunerea în fața virusului poate duce la forme grave de boli pentru cei mici”, a declarat pentru Digi24 Doctor Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Iflfov.
Editor : Camelia Sinca