Acest ritual matinal devenit deja familiar pentru mulți dintre noi, derularea somnoroasă a postările de pe rețelele de socializare ori citirea știrilor, poate părea inofensiv, ba chiar productiv. Însă, în realitate, acest obicei poate avea impact negativ asupra creierului și îți poate afecta starea de bine pe tot parcursul zilei.
Potrivit studiilor, milioane de oameni își verifică telefonul mobil imediat ce se trezesc, cu creșteri masive ale traficului observate imediat după ora 6, 7 și 8 dimineața. Multe persoane obișnuiesc să își ridice telefonul la oră fixă, cel mai probabil atunci când își setează alarma pentru trezire, și încep să navigheze, sugerează datele Virgin Media.
Deschizi telefonul imediat cum te trezești? Ce efecte dăunătoare poate avea acest obicei asupra psihicului
Afectează funcționarea normală a creierului
“Multitudinea de informații și lumină albastră a ecranului telefonului mobil (de la prima oră a dimineții) poate duce la oboseală mentală, chiar înainte să îți începi activitățile programate pentru restul zilei.
În loc să intri treptat în ritmul zilei, mintea este forțată să proceseze un flux de informații, adesea irelevante, declanșând un răspuns de stres și contribuind, considerabil, la o stare de anxietate. Această supraîncărcare digitală poate afecta și funcțiile cognitive, făcând mai dificilă concentrarea și prioritizarea sarcinilor pe parcursul zilei”, a declarat pentru Digi24 medicul psiholog Radu Leca.
Imediat după trezire, creierul uman se află într-un moment de tranziție între somn și stare de veghe, iar această perioadă este importantă pentru funcțiile cognitive, care nu sunt, încă, complet restaurate după perioada nopții.
Butonarea telefonului în exces afectează capacitatea de concentrare
Butonarea telefonului și implicit “încărcarea” creierului cu mesaje, notificări de social media sau emailuri supra stimulează cortexul prefrontal, care este responsabil de luarea deciziilor și controlul impulsurilor. Acest val de informații poate duce la oboseală mentală chiar înainte să te ridici din pat, afectând capacitatea de concentrare pe parcursul zilei, potrivit studiilor.
Obiceiul de a butona telefonul înainte de somn sau imediat cum te trezești poate perturba ciclul de somn
Lumina albastră emisă de telefonul tău suprimă producția de melatonină, un hormon crucial pentru reglarea somnului. Utilizarea telefonului seara, înainte de somn, dar și dimineața întărește dependența de ecran, care poate perturba ritmul natural somn-veghe.
“Este recomandat să evităm lumina ecranelor (fie că vorbim de televizor, tabletă sau telefon), deoarece orice filtru pe care îl aplicăm ecranelor nu va reuși să blocheze complet lumina care poate perturba somnul. Expunerea excesivă la lumina arficială, chiar dacă o persoană nu se confruntă cu o tulburare de somn, poate să impacteze calitatea somnului”, a declarat pentru Digi24 medicul pneumolog atestat în somnologie Răzvan Lungu.
Dincolo de lumina propriu-zisă a ecranelor, informațiile la care ai acces pot activa răspunsul la stres al organismului și pot întrerupe starea de odihnă de care corpul are nevoie pentru începutul zilei.
Navigarea pe internet poate declanșa stări de anxietate
„Navigarea pe rețelele sociale poate stabili un ton emoțional pesimist pentru întreaga zi. Fie că citești știri cu un impact negativ, ori ajungi să te compari cu o altă persoană care este într-o altă situație decât cea în care tu te afli, aceaste interacțiuni pot declanșa anxietatea” a mai precizat medicul psiholog.
Verifici telefonul imediat cum te trezești? Poate exista teama de a nu fi descoperit într-o anumită situație
„Nesiguranța și teama de a nu fi descoperit că faci lucruri nepotrivite în spațiul virtual (de exemplu: comunici cu alte persoane având deja o relație) te poate face să verifici cu teamă (chiar de la prima oră a dimineții) anumite elemente video/audio și de text, care pot apărea pe anumite aplicații instalate pe telefonul mobil
Episoadele de anxietate și depresie cu incidență mare sunt elemente care apar din nesiguranța în momentul în care un individ face anumite acțiuni care, dacă ar fi descoperite, ar putea provoca neplăceri”, a precizat psihologul Radu Leca.
Timpul în exces petrecut pe internet poate duce la procrastinare
Utilizarea telefonului dimineața poate efect negative asupra productivității, atrăgându-te într-o serie de activități care îți vor distrage concentrarea și productivitatea încă de la prima oră a dimineții.
Mai exact, derularea postărilor fără sfârșit sau gestionarea altor acțiuni non-urgente îți încetinește ritmul și duce adesea la procrastinare (comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu).