Dragoș Anastasiu este în centrul unui scandal public, în contextul în care numele vicepremierului a apărut într-un dosar de corupție prin care o fostă consilieră de la ANAF a fost condamnată în urmă cu doi ani pentru că a primit de la compania acestuia „o taxă de protecție” de peste 150.000 de euro pentru a nu fi deranjat de organele fiscale. Guvernul a subliniat că Anastasiu nu a fost urmărit penal în acest dosar, în timp ce președintele Nicușor Dan a precizat că nu știe nimic despre acest caz. 

Numele vicepremierului Dragoș Anastasiu a apărut într-un dosar de trafic de influență, finalizat în anul 2023 cu o condamnare de 5 ani de închisoare pentru o fostă consilieră la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF.

Pe scurt, compania lui Anastasiu a acceptat să plătească peste 150.000 de euro, timp de 8 ani, unei firme apropiate de fosta consilieră ANAF în schimbul „protecției” în fața organelor fiscale.

În fața instanței, fosta consilieră de la ANAF a încercat să justifice sumele de bani primite de la compania lui Anastasiu în ideea în care vicepremierul ar fi aflat de situația medicală a fiului ei și ar fi decis să o ajute. 

Această apărare a fost infirmată de Dragoș Anastasiu, care a explicat pe larg instanței cum a ajuns să plătească peste 100.000 de euro către compania care avea legături cu fosta consilieră, condamantă între timp.

Detaliile cazului

Fosta consilieră de la ANAF Angela Burlacu a verificat în anul 2009 documentele companiei Touring Eurolines SA, al cărei reprezentant era și Dragoș Anastasiu, în contextul în care societatea ceruse un decont de TVA.

În cadrul verificărilor, potrivit unor surse judiciare, consilierul ANAF i-a spus vicepremierului Anastasiu și partenerului său de afaceri că societatea nu a putut pune la dispoziție toate documentele, astfel că situația ar fi una extrem de gravă, cu conotații penale.

Însă tot consilierul ANAF, potrivit acelorași surse, le-a propus acestora o soluție prin care urmau să evite problemele penale ale companiei, dar nici să nu mai aibă probleme cu ANAF pe viitor: să încheie un contract de consultanță, fictiv, cu o firmă care are legături cu Angela Burlacu și să-i plătească lunar o sumă, de mii de euro. 

Reprezentanții companiei, inclusiv Dragoș Anastasiu, au acceptat propunerea, în condițiile în care le-au spus procurorilor la audieri că li s-a părut din start că sumele lunare plătite drept „consultanță” reprezentau, practic, o „taxă de protecție”. 

Surse judiciare apropiate anchetei au menționat că firma lui Anastasiu a plătit, practic, timp de 8 ani, suma de 170.000 de euro, prin facturi fictive, companiei reprezentate de inspectorul ANAF condamnat.

În timpul audierilor, potrivit surselor judiciare, Dragoș Anastasiu le-a spus procurorilor că în urma controlului din 2009 și el, dar și un partener de afaceri și o angajată a companiei, erau „foarte stresați” pentru că au fost amenințați de către consilierul ANAF cu „pușcărie” și cu „distrugerea afacerii”.

Anastasiu a mai motivat, potrivit surselor judiciare, că a acceptat să plătească „taxa de protecție” pentru că firma pe care o reprezenta avea probleme financiare în anul 2009, generate de criza economică de la acea vreme și de creditele de milioane de euro pe care le contractase din cauza prelungirii soluționării deconturilor de TVA de la stat.

„(n.r. Dragoș Anastasiu) A precizat că şi-a dat acordul pentru semnarea contractului propus de inculpată întrucât, la momentul respectiv, perspectiva declanşării unei anchete penale şi a prelungirii controalelor îl duceau la ideea declanşării insolvenţei şi a concedierii personalului, ceea ce însemna închiderea firmei şi afectarea a peste 20.000 de călători care aveau serviciile plătite”, este un fragment din motivarea instanței în acest caz.

Reacțiile Guvernului și președintelui Nicușor Dan

Guvernul a subliniat că Dragoș Anastasiu „nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA” și că singura calitate a fost aceea de „martor”.

Într-adevăr, potrivit surselor judiciare consultate de Digi24.ro, Anastasiu a fost doar martor în dosar, în timp ce partenerul său de afaceri a avut calitatea de martor denunțător.

„(n.r. Anastasiu) A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a incheiat prin hotărâre defintiva. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, au mai subliniat reprezentanții Guvernului în acest caz.

În același timp, președintele Nicușor Dan a declarat, vineri, în Austria, că nu cunoaște situația vicepremierului Dragoș Anastasiu.

„Nu am această informație”, le-a spus șeful statului jurnaliștilor.

Întrebat dacă problema lui Dragoș Anastasiu ar putea afecta imaginea guvernului, Nicușor Dan a răspuns: „Lăsați-mă să mă informez. Prima oară aud de la dumneavoastră”. 

Editor : M.G.

Share.
Exit mobile version