Procurorii DIICOT au descins în această dimineață în 65 de locații din România și Monaco, investigând o rețea infracțională care a strâns ilegal peste 195 de milioane de euro printr-un mecanism complex de fraudă imobiliară. Este vorba despre compania Nordis, care, potrivit anchetatorilor, a utilizat multiple societăți comerciale pentru a atrage fonduri de la clienți sub promisiunea unor investiții în ansambluri rezidențiale, însă banii ar fi fost delapidați și spălați prin transferuri către firme afiliate și cheltuieli de lux.
Potrivit DIICOT, „cercetările efectuate până la această dată, vizând un număr de 72 de suspecți (40 de persoane fizice și 32 de persoane juridice), au relevat că, începând cu anul 2018, trei dintre suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex”.
La primul nivel al structurii se aflau liderii grupării, responsabili de coordonarea întregului mecanism. Aceștia au conceput strategia de atragere a fondurilor și de evitare a autorităților fiscale.
Al doilea palier era format din persoane apropiate liderilor, cum ar fi rude sau prieteni, care sprijineau activ gruparea, având diverse roluri în gestionarea operațiunilor economice și financiare.
La ultimul nivel se aflau angajați și colaboratori, printre care notari, avocați și contabili, care întocmeau documentația necesară derulării schemelor frauduloase.
Schema Nordis
Liderii rețelei au atras clienți în proiecte imobiliare fictive, promițând livrarea unor apartamente în ansambluri rezidențiale de lux. În acest scop, au utilizat „prezentarea ca adevărată a unor fapte mincinoase constând în finalizarea unor etape ale proiectelor, predarea apartamentelor către un număr mare de clienți, afirmarea unor procente mari de vânzări, respectiv epuizarea acestora”, potrivit DIICOT.
În realitate, banii încasați în avans de la cumpărători nu erau folosiți pentru dezvoltarea proiectelor, ci pentru îmbogățirea liderilor grupării.
„Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024, liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro)”.
Fondurile astfel obținute au fost direcționate către membrii grupării și firmele lor afiliate, fiind utilizate pentru salarii fictive, transferuri externe și cheltuieli personale.
Tehnici de manipulare și escrocherii
În cazul clienților care încercau să obțină livrarea apartamentelor, gruparea recurgea la diverse tactici pentru a întârzia sau evita respectarea angajamentelor.
„Amânarea nejustificată și repetată a semnării contractelor prin prezentarea deformată a realității obiective și prin presarea clienților cumpărători să accepte alte termene și condiții dezavantajoase”, este una dintre metodele identificate de anchetatori.
Mai mult, suspecții au modificat structura apartamentelor pentru a face imposibilă identificarea exactă a unităților promise.
Totodată, „suspecții au recurs la recompartimentări ale imobilelor pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere pentru a verifica stadiul lucrărilor”.
Spălarea banilor și fraude fiscale
Procurorii DIICOT susțin că gruparea a creat o rețea de firme pentru a transfera fondurile obținute ilegal și a justifica plățile prin documente contabile fictive.
Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani au urmat aceeași destinație: conturile membrilor grupării și retragerea în numerar.
Pentru a eluda plata taxelor și impozitelor, gruparea a folosit operațiuni contabile false.
„În mod repetat și la intervale diferite de timp, liderii grupului infracțional au dispus efectuarea în documentele contabile ale firmelor (…) de operațiuni fictive de achiziții, în scopul diminuării bazei impozabile și deducerii ilegale a taxei pe valoare adăugată”.
Percheziții și audieri
În urma descinderilor de astăzi, anchetatorii au ridicat documente și alte probe relevante pentru investigarea acestui caz complex.
„Audierile se desfășoară la sediul DIICOT – Structura Centrală”, precizează comunicatul.
DIICOT subliniază că toate persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă a instanței.
Editor : Ș.A.