Autoritatea Electorală Permanentă a lansat campania „Informează-te corect şi doar din surse oficiale”, în contextul „ameninţărilor actuale la adresa integrităţii proceselor electorale democratice, cauzate de răspândirea de conţinut fals şi manipulator în mediul online”, şi având în vedere perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale.
Campania are ca scop „informarea publicului cu privire la efectele nocive pe care le generează aceste tipuri de activități asupra alegerilor libere și corecte, precum și prevenirea și combaterea fenomenelor din sfera dezinformării, care pot influența participarea cetățenilor la vot și opțiunile electorale ale acestora”, arată comunicatul de presă al AEP.
De asemenea, prin derularea acestei campanii, AEP își propune să informeze alegătorii cu privire la drepturile și responsabilitățile acestora și să creeze un climat de integritate, siguranță și corectitudine în vederea bunei desfășurări a procesului electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025.
AEP lansează primele două spoturi video, urmând ca alte materiale informative aferente campaniei să fie publicate și distribuite, în perioada următoare, pe site-ul APE și pe conturile de social media ale Autorității – Facebook, YouTube, Instagram și X.
Cum poți raporta fake news sau conținutul instigator la ură, ilegal
Totodată, Autoritatea „încurajează preluarea și promovarea mesajelor campaniei și de către alte entități implicate în alegeri, precum instituții publice, societate civilă, mass-media, platforme online și creatori de conținut”.
Campania „Informează-te corect și doar din surse oficiale” face parte din seria de activități desfășurate de Autoritatea Electorală Permanentă pentru organizarea procesului electoral din acest an în conformitate cu prevederile legale, în condiții de transparență și egalitate pentru toți cetățenii.
În acest sens, AEP a publicat ediția revizuită pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 a Ghidului de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor , care „oferă un set de instrumente pentru înțelegerea caracteristicilor conținutului dăunător, pentru dezvoltarea abilităților de identificare și analiză a informațiilor false și pentru verificarea veridicității surselor de informare”.
Editor : A.P.