Unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Banatul montan a secat dramatic. Lacul Trei Ape, care era, cândva, o oglindă nesfârșită de apă arată astăzi dezolant. Autoritățile locale, turiștii și administratorii de pensiuni au făcut o petiție, în care cer Apelor Române și Ministerului Mediului să afle de ce lacul rămâne anual fără apă.

Lacul Trei Ape se află în inima Munților Semenic, la 37 de kilometri de Reșița. Ceea ce altădată era o oglindă nesfârșită de apă, astăzi este un bazin pustiu. Nivelul apei a scăzut dramatic în ultimele luni, iar peisajul, odinioară pitoresc, a ajuns să inspire revoltă și neputință.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: În ultimii ani, turiștii care vin să viziteze localitățile Brebu Nou și Gărâna sunt întâmpinați de un astfel de peisaj. Lacul Trei Ape scade văzând cu ochii. Cei de la Ministerul Mediului si Apele Române au primit, zilele trecute, petiții de la cei de aici, care cer neapărat soluții.

Localnic: Lacul, se poate vedea, era până undeva în zona aceasta permanent. Sunt zone unde nu mai e apă, a crescut vegetația, iarba este destul de mare. Nu mai sunt plajele. Chiar dacă erau plaje de iarbă, o să ajungem să facem plajă cu nisip, pe un firicel de apă.

Localnic: Ar trebui să fim sub apă aici. Lacul nu e acum la cel mai jos nivel. L-am văzut catastrofal, aici nu era deloc apă, doar un canion de mâl din ăsta cum îl vedeți.

Localnic: Turiștii care cunosc zona cu siguranță o să vină și o să fie dezamăgiți.

Turist: Nu arată bine! Noi cunoaștem această zonă de cel puțin 30 de ani și apa era cu cel puțin un metru mai sus, nivelul apei era la nivelul peninsulei.

Zlatomir Maletici, viceprimarul comunei Brebu Nou: Ne afectează clar! Operatorii economici sunt cei care simt lipsa turiștilor. Omul dacă vine și găsește un baraj secat pe jumătate și pești morți, nu mai vine…

Cătălin Nagy, director MEIRA ABA Banat: În mod normal, Semenicul era un rezervor de zăpadă, care dădea apă în toate râurile care curg dinspre acest munte. Am avut un an excepțional, din punctul ăsta de vedere. Stocurile de zăpadă, care au fost foarte sărace, nu au mai existat. Este absolut normal să existe această tranșă în perioada aceasta.

Locul Trei Ape a devenit cunoscut în rândul turiștilor din vestul țării mai ales în ultimii ani. În timpul verii se pot practica sporturi de apă, se poate campa, iar iubitorii de soare se pot bucura de bronzul de munte.

reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version