Europa încearcă să-și exploateze mineralele rare și va da bani pentru acest lucru inclusiv României. Concret, pe lista proiectelor strategice, finanțate de Uniunea Europeană, se numără și mina de grafit de la Baia de Fier, din județul Gorj. Anual, 15 mii de tone de minerale ar urma să fie extrase de acolo, anunță ministrul Economiei. Nu se știe însă când, dar nici cu ce angajați se va putea face acest lucru. Singura facultate de profil, cea de la Petroșani, abia dacă mai are studenți azi. Iar cei demiși acum 20 de ani fie au ieșit la pensie, fie au emigrat.

România ar urma să primească, în total, 615 milioane de euro, pentru redeschiderea a trei obiective strategice. Unul este mina de grafit de la Baia de Fier.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Porțile punctului de flotare de la mina de grafit din Baia de Fier au fost închise în urma cu aproximativ 20 de ani. Acum, statul român vrea să le redeschidă. Este nevoie, însă, de zeci de oameni care să vină să lucreze aici pentru că întreaga activitate să poată fi reluată.

În 1994, mina de la Baia de Fier a fost închisă pe motiv că nu mai era rentabilă. Au rămas în urmă clădiri dărâmate de vreme, dar si zeci de utilaje „mâncate” de rugină azi.

Localnic: Acesta era produsul finit.
Reporter: Praf de grafit.
Localnic: Da, acesta era produsul finit care se scotea. Pe schimb se făceau cam 7-8-10 tone, 12, depinde.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Pe aici ieșeau zeci de tone de grafit, acum insa intrarea în galeria subterana este inundata și totul în jur este parasit

Sute de oameni au fost dați afară atunci. Cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să-și caute rostul peste hotare.

Localnică: Toate-s dărâmate și nu mai e nimic în mină.
Reporter: Cum era când era deschisă mina?
Localnică: Erau la schimburi… Treceau dubele cu muncitori, mașina de dimineață, pe 3 schimburi lucrau.

Fost angajat: Erau vreo 500 – 540 de muncitori și erau din toate comunele angajați.
Reporter: Dar astăzi unde se mai pot califica oamenii, ca să vină sa muncească aici la mină?
Fost nagajat: Unde?! Ca să între în mină trebuie să aibă o calificare.

Localnică: S-a mai promis că se face și absolut nimic. Nu credem! Nu e prima dată când aud chestia asta.

Singura universitate din țară, care are o facultate de mine, este cea din Petroșani, dar numărul studenților e tot mai mic. Și chiar dacă se va lucra cu utilaje moderne, tot este nevoie de calificări, spun specialiștii.

Reporter: Mai sunt studenți la facultatea de mine?
Prof. univ. dr. ing. Onica Ilie: Sunt, dar vedeți, fiindcă s-a creat psihoza asta împotriva mineritului… Au închis în serie toate minele.

Investiția în mina din Gorj se va ridica la 200 de milioane de euro. Grafitul extras de aici va putea fi folosit în industria de automotive, de apărare, dar și pentru stocarea de energie.

reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version