Bazin de înot de nouă milioane de lei într-o comună cu puțin peste 1.500 de oameni și unde populația este în continuă scădere. Se întâmplă Bâcleș, din județul Mehedinți. Banii vin de la Compania Națională de Investiții, pe baza unui dosar depus de primărie pentru această construcție. Comuna nu are canalizare și nici rețea de gaze.  

„Locuitorii comunei Bâcleș, dar și cei ai localităților învecinate vor putea să se bucure la începutul lunii noiembrie din acest an de bazinul de înot. 2 ani a durat până când această construcție să fie finalizată”, transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.

2 ani și 9 milioane de lei, bani din fondurile Companiei Naționale de Investiții. Construcția a fost ridicată în mijlocul câmpului, în Bâcleș, județul Mehedinți. O comună mare, formată din 7 sate, dar cu o populație mică. Puțin peste 1.500 de locuitori. Rețea de gaze nu găsești în toată comuna, iar canalizarea este introdusă doar în 2 din cele 7 sate. Surprinzător este că și acest bazin de înot semiolimpic a fost amplasat într-un sat care nu are canalizare.

„Auziți, nu am timp de înot și chiar dacă ar fi… Cine se duce? Unu’, doi”, spune un localnic.

„Mă duc și eu, mă duc și eu, că de aia l-a făcut domnul primar aci. Mă echipez de acasă și mă duc prin grădină, de-a dreptu’. Chit că sunt, așa, mai în vârstă, dar mă gândesc că mai mobilizez și babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”, spune amuzată o femeie.

„Păi dacă o avem la îndemână, de ce să nu facem și noi? Lasă că e bine c-a făcut! Vine tineretul și se duc o grămadă, că și așa n-aveau unde să se ducă. Mai mă duc și eu”, e de părere un localnic,

„Eu mai pot să înot?!”, se întreabă retoric un bătrân.

Primarul spune că a ridicat acest bazin pentru elevii din localitate, 150 la număr. Aici își vor duce orele de sport, mai ales că profesorul de sport este și instructor de înot. Și cum costurile de întreținere sunt mari, după ora 14:00, bazinul va fi deschis publicului larg, contra cost.

„Costurile de întreținere ale bazinului sunt undeva la 100.000 de lei pe an. Între timp, primăria a depus un proiect pe fonduri europene pentru un parc de panouri fotovoltaice. Automat aceste costuri vor scădea odată cu implementarea acestui proiect, pentru că sistemul de încălzire a apei, sistemul de încălzire a bazinului, a clădirii se face pe pompe de căldură, iar pompele de căldură consumă energie electrică și automat vom scădea costurile cu întreținerea lui”, transmite Lucian Coandă, primarul comunei Bâcleș.

Primarul mai spune că de administrarea acestui bazin se vor ocupa angajați din cadrul primăriei, care, înainte de inaugurare, vor fi instruiți să folosească aparatura.

Reporter: Anamaria Ianc
Operator: Ionuț Voinea

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version