Călin Georgescu, candidatul independent pentru funcția de președinte al României, cel care, surprinzător, a câștigat primul tur al alegerilor, a declarat că ar reintroduce serviciul militar obligatoriu, în caz că ar deveni șef al statului. Declarația a făcut-o la dezbaterea electorală de la TVR din 15 noiembrie.

În timpul dezbaterii organizate de TVR cu candidații la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu a fost întrebat dacă, în cazul în care va ajunge președintele României, va solicita reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Strict la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este da, pentru că înnobilează poporul, înnobilează tinerii, înnobilează practic țara. Pentru simplul fapt că, dincolo de orice fel de înțelegere a acțiunii militare, care totdeauna și-a servit țara, este o chestiune de demnitate, este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională, este o chestiune care te înnobilează, pentru simplul fapt că ai o forță interioară, cum se vede de altfel și în alte țări, care te face să înțelegi mult mai bine ce înseamnă rolul tău din punct de vedere național, din punct de vedere al interesului național, din punct de vedere al suveranității naționale și în special refacerea cultului onoarei și demnității pe care am pierdut-o de foarte mult timp”, a fost răspunsul oferit de Călin Georgescu.

„Pe de altă parte, toată această perioadă, dincolo de serviciul militar, este exact ca în medicină. Medicina de prevenție trebuie să fie la nivel național. Și aici trebuie să previi lucrurile, mai ales pe tema pe care o avem astăzi în discuție, și anume război, pentru simplul fapt că siguranța se face prin cooperare, nu se face prin conflict”, a mai afirmat candidatul la președinție. 

România a renunțat la serviciul militar obligatoriu, potrivit Legii nr. 395/2005 care se referă la „suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu”. În acest moment, există un proiect de lege al Ministerului Apărării care prevede că stagiul militar nu va fi obligatoriu, ci voluntar și că poate fi făcut de bărbaţi și de femei care au între 18 şi 35 de ani.

 

Editor : M.C

Share.
Exit mobile version