Întrebat de un criminolog dacă este de acord cu dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu, candidatul independent la prezidențiale Nicușor Dan a afirmat că susține „dezincriminarea pe consumator”, dar și „centre pentru persoane dependente, în special pentru tineri, şi da, o activitate sistematică împotriva traficanţilor”. Dan spune că autoritățile ar trebui să se concentreze pe sursa acestui fenomen și anume traficul de droguri și mai puțin pe posesia de cantități mici destinate consumului propiu. În opinia sa, această dezincriminare a consumul de stupefiante ar avea drept consecință prioritizarea dosarelor grele de către procurori.

Criminologul Vlad Zaha l-a întrebat pe Nicușor Dan, la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, la care George Simion nu a participat, dacă este de acord cu dezincriminarea posesiei de droguri destinată consumului, în contextul în care „printre cei mai vânați oameni din România, în acest moment, sunt persoanele care au asupra lor câteva grame de substanțe ilegale, pentru consum propriu, până la punctul în care avem peste 30.000 de dosare penale active, aproape întreaga activitate a DIICOT este ocupată cu aceste dosare”.

Zaha a mai spus că „nu doar că România a rămas printre ultimele țări de pe continent care pedepsesc penal consumatorii, dar și printre ultimele țări care nu diferențiază consumul față de trafic, prin cantitate. Astfel orice poate fi încadrat la trafic”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Răspuns afirmativ la prima întrebare. Ştiu ce înseamnă dezincriminarea şi sunt de acord cu dumneavoastră”, a răspuns Nicușor Dan.

„Este ceva ce eu am spus cu titlul general despre activitatea parchetelor de multă vreme, pentru că parchetele nu reuşesc să aibă o abordare sistematică pe marile probleme, dacă vorbim de corupţie, de mare evaziune fiscală. Sunt milioane de dosare în cadrul parchetelor în care niciodată nimeni nu face o ierarhizare – ce este important şi ce este neimportant. Deci da, dezincriminare pe consumator, da, reţea de centre pentru persoane dependente, în special pentru tineri, şi da, o activitate sistematică împotriva traficanţilor”, a mai precizat candidatul independent la alegerile prezidențiale. 

Pe 8 mai 2023, mai mulți deputați REPER au depus în Parlament o inițiativă legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame. Propunerea de lege prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1.000 și 3.000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

Pe 8 mai 2024, fosta ministră a Justiției Alina Gorghiu a declarat că se va opune unor măsuri precum cele prevăzute în proiectul de lege care dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame. „De la consumul de canabis care azi de e de trei grame, mâine poţi să spui – păi de ce trei şi nu 15? De ce 15 şi nu 100? De ce 100 de grame şi nu un kg de canabis? Şi uite aşa deschidem uşa larg unor altor tipuri de droguri foarte, foarte periculoase”, a explicat ea.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version