O echipă de studenți, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a proiectat cea mai mică inimă artificială din lume. Este destinată copiilor cu malformații cardiace care, în prezent, nicăieri în lume, nu beneficiază de un astfel de dispozitiv. Studenții vor participa cu acest prototip la o competiție internațională, în Japonia.

„Cea mai mică inimă artificială din lume este surpriza pe care o oferim anul acesta. Facem asta pentru că vrem să ajutăm persoanele care au nevoie, care au probleme cardiace”, spune Alexandru Pleșoianu, coordonator proiect.

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și cercetătorii care îi coordonează au câștigat anul trecut o competiție în Statele Unite, cu prototipul unei inimi artificiale pentru adulți. Acum au reușit să creeze și o inimă artificială pentru copii.

„Această inimă este proiectată pentru a fi utilă de la naștere, deci de la nou-născut, până la aproximativ 5 ani. Este proiectată astfel încât să se adapteze și să își dezvolte geometria odată cu creșterea copilului”, explică Alexandru Pleșoianu.

Fiecare om din echipă a avut rolul lui. Robert s-a ocupat de simulările pe calculator, astfel încât inima să reproducă fidel funcționarea cordului uman.

„Trebuie să faci procese de optimizare până ce ajungi la valoarea bună. Ce valoare caut eu e valoarea e debit. La pompa respectivă, debitul doream sa fie de 7,5 litri pe minut și cred că, în vreo săptămână de muncă, am ajuns și am optimizat-o”, spune Robert Gatman, student la UMF Iași.

„Bolile cardiace omoară cei mai mulți oameni la nivel global, deci miza este foarte mare, este foarte important, dar pentru noi, ca studenți, cu atât mai mult este foarte important, pentru că putem, cu părticica noastră, să ducem la o schimbare chiar, în bine, la nivel mondial”, e de părere Otilia Pintilii, studentă la UMF Iași.

„Pe piață nu există nimic ce poate fi folosit pentru pacienți pediatrici, pentru copii. Noi ne-am gândit că ar trebui să corectăm acest aspect, fiindcă chiar dacă bătrânii sunt cei mai mulți care suferă de boli cardiovasculare, sunt și copii cu malformații”, spune Vlad Onceanu, doctorand la UMF Iași.

Astfel de dispozitive pot ajuta pacientul temporar, în primă fază, până se găsește un donator compatibil.

„Este vorba de insuficiență cardiacă, atunci când inima practic nu are puterea de a pompa suficient sânge ca să asigure organismului nevoile de bază. Pacienții aceștia sunt pacienți care au lipsă de aer, au membrele inferioare umflate, iar pentru părinți este un tablou dramatic”, spune Carmen Pleșoianu, medic cardiolog.

Dispozitivele de pe piață, care sunt concepute numai pentru adulți, ajung să coste, în prezent, chiar și 200.000 de euro.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version