Nicolae Ciucă, liderul PNL, a publicat, joi, 5 septembrie, pe contul său de Facebook, un videoclip de circa două minute în care anunță lansarea „în curând” a cărții sale „În slujba țării”. În aceeași zi, o anchetă realizată de Recorder și intitulată „Mitul eroului de la Nassiriya” prezintă mărturii ale generalilor italieni care au condus cele mai importante operațiuni din Irak, în 2004 și care spun că Nicolae Ciucă a avut ordine de la București să nu intre în oraș. Mai mult, un fost subofițer în Armata Română povestește, în ancheta celor de la Recorder, cum Ciucă nu a intervenit nici atunci când 24 de militari au fost prinși într-o ambuscadă, fiindcă nu avea aprobare din România.
Videoclipul de promovare a cărții, postat joi de Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook, debutează cu imagini din 2002 din Afganistan. Sunt incluse și imagini cu el, pe atunci locotenent colonel, comandant al batalionului de infanterie participant la misiune în Irak, în anul 2004.
Nicolae Ciucă povesteşte apoi despre cele trăite în misiunea militară de la Nassiriya, din 2004, și își amintește că „a fost o ploaie de lovituri de AG-7, peste 24 de lovituri”. „Una dintre ele a lovit la o jumătate de metru în rambleul drumului, în faţa transportorului în care mă aflam”, a subliniat actualul lider PNL, aflat atunci în Irak la comanda Batalionului „Scorpionii Roșii”.
În videoclipul postat de liderul PNL apare și regizorul Sergiu Nicolaescu, care vorbește despre misiunile de luptă ale militarilor români, dar și fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu, care remarcă reputaţia bună a armatei României. Sergiu Nicolaescu a fost senator PSD, în mai multe mandate în Parlamentul României, iar Ioan Mircea Pașcu a fost ministru al Apărării, parlamentar și eurodeputat, tot din partea PSD.
De asemenea, în videoclipul de pe Facebook sunt prezentate şi alte momente din cariera lui Nicolae Ciucă, filmulețul încheindu-se cu coperta cărţii acestuia, „În slujba ţării”, care urmează să fie disponibilă în curând pe site-ul nicolaeciuca.ro.
La începutul acestei luni, o investigație Snoop a dezvăluit că Nicolae Ciucă și-a promovat cartea pentru 2 milioane de euro, sumă ce va putea ajunge la 4 milioane de euro până la finalul anului, prin panouri amplasate în toată țara. Acestea sunt împărțite în 762 de afișaje: 400 de panouri, unele având mai multe fețe.
„Mitul eroului de la Nassiriya”
În ancheta publicată de Recorder tot joi, românul Roberto Nicolae Cremene, fost polițist militar în Batalionul 265, care a participat la luptele duse în luna mai 2004, în centrul orașului Nassiriya, povestește cum 24 de persoane au fost prinse într-o ambuscadă în fosta bază Libeccio și au cerut sprijinul „Scorpionilor Roșii” ca să evacueze zona. Cremene susține că Nicolae Ciucă le-a spus că poate veni să îi scoată de acolo, dar numai după ce primește aprobare din România.
„Domnul Ciucă, cu batalionul lui, a spus că nu poate să vină să ne scoată de acolo, să facă evacuare până cînd nu primește aprobare din România. (…) De la Nassiriya, din Camp Libeccio și până la ieșirea din oraș către direcția aeroport Tallil dacă sunt patru kilometri. Nu au venit să ne ajute”, a afirmat Cremene, fost subofițer în Armata Română, ieșit în rezervă cu gradul de plutonier major și stabilit în Italia cu familia de peste 14 ani.
Cei de la Recorder au stat de vorbă și cu generalii italieni care au condus cele mai importante operațiuni din acea perioadă și cărora li se subordona contingentul lui Nicolae Ciucă. Comandantul de regiment Luigi Scollo a povestit despre confruntările dintre trupele NATO și forțele insurgente irakiene și prima luptă din acea serie care a avut loc între 6 și 8 aprilie 2004, când insurgenții irakieni au ocupat trei poduri din centrul orașului Nassiriya.
Astfel, generalul Luigi Scollo a povestit cum trebuia ca trupele sale să elibereze cele trei poduri de pe râul Eufrat, o operațiune care a durat 18 ore, timp în care au fost trase asupra lor 400 de rachete, iar Ciucă nu a putut să opereze în Nassiriya, pentru că autoritățile din România nu i-au permis acest lucru.
„A trebuie să eliberăm cele trei poduri de pe râul Eufrat. Operațiunea a început din noaptea de 5 spre 6 aprilie și s-a încheiat în dimineața zilei de 7 aprilie. Toată operațiunea a durat 18 ore. O estimare aproximativă arată că au fost trase asupra noastră 400 de RPG-uri, adică 400 de rachete. Unitatea mea a dus luptele cele mai grele”, a explicat, pentru Recorder, generalul Luigi Scollo, comandat de regiment.
Un alt general, Gian Marco Chiarini, comandantul trupelor italiene din Irak a relatat că a vorbit cu Nicolare Ciucă și își amintește foarte bine acel episod pentru că acesta i-a spus: „Avem o restricție națională, deci nu pot intra în Nassiriya”.
CITEȘTE ȘI: Adrian Năstase și Mircea Pascu, reacții în cazul „Ciucă, erou la Nassiriya”. „Nu puteam să îi privăm pe soldați de dreptul la apărare”
Editor : Ana Petrescu