Confruntat cu proteste și chiar incendieri de mașini, producătorul de mașini electrice Tesla, condusă de Elon Musk, înregistrează vânzări în scădere în Franța și Suedia. Vânzările Tesla în Franța și Suedia au scăzut anual pentru a treia lună consecutiv în martie, contribuind la cele mai reduse cifre de vânzări din primul trimestru în cele două țări din 2021 până în prezent pentru marca de mașini electrice a lui Elon Musk, transmite Reuters, care citează datele platformei franceze de automobile PFA.

Miliardarul Elon Musk, care este și un aliat apropiat al președintelui american Donald Trump, a stârnit controverse prin susținerea partidelor de extremă dreapta din Europa, ceea ce a contribuit la scăderea vânzărilor Tesla înainte de lansarea mult așteptată a noului său SUV de dimensiuni medii Model Y.

Analiștii se așteaptă ca datele din Franța, Suedia și alte piețe europene cheie de marți să ofere o imagine importantă asupra livrărilor globale ale grupului din primul trimestru, așteptate miercuri, și a percepției consumatorilor față de marcă.

Tesla a înregistrat în martie 3.157 de vânzări de mașini în Franța și 911 în Suedia, în scădere cu 36,83% și, respectiv, 63,9% față de anul trecut, arată datele oficiale. Vânzările sale trimestriale au scăzut la 6.693 în Franța și 1.929 în Suedia.

Cota de piață a grupului în Franța a scăzut la 1,63% în trimestrul încheiat în martie și a pierdut teren în fața mărcilor care nu sunt luate în considerare de PFA, inclusiv BYD și alți producători chinezi de vehicule electrice, a căror cotă totală de piață a crescut la 3,19%.

Problemele Tesla

Tesla se confruntă în prezent cu o serie de provocări în Europa. Producătorul de vehicule electrice are o gamă mai mică și îmbătrânită, în timp ce rivalii constructori auto tradiționali și noii concurenți chinezi lansează noi modele electrice, adesea mai ieftine. Tarifele planificate de Donald Trump la importurile de mașini vor afecta producătorii de automobile din întreaga lume și vor crește prețurile pentru consumatorii americani. Printre aceștia se numără și Tesla.

Susținerea lui Musk pentru partidele de extremă-dreapta din Europa, inclusiv AfD din Germania, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile naționale din februarie, pare, de asemenea, să fi afectat vânzările Tesla pe continent.

Citește și: Cum influențează Elon Musk politica de extremă-dreapta din întreaga lume. România, pe lista țărilor unde miliardarul își pune amprenta

Grupuri de protestatari s-au adunat, sâmbătă, în faţa mai multor concesionari Tesla din Regatul Unit pentru a cere boicotarea companiei de maşini electrice, ca parte a unei „zile de acţiune globală” în semn de protest faţă de acţiunile sale în administraţia SUA.

Citește și Sondaj: 94% dintre germani spun că nu ar cumpăra o Tesla. Elon Musk a încercat să influențeze sondajul cu ajutorul boților (T-online)

„În Statele Unite, strategia ar fi de a profita, ar fi de a se lega de patriotism și de trecerea la dreapta”, a declarat Eric Schiffer, director executiv al firmei de capital privat Patriarch Organization din Los Angeles.

Citește și: Poliția din Las Vegas a arestat un suspect în atacul cu cocktailuri Molotov asupra unui service Tesla

„Strategia europeană va fi mai mult pusă la încercare și va trebui să se axeze pe diferențele de valoare și pe cele competitive cu piața de acolo”, a spus el.

Ca răspuns la activismul de dreapta al lui Musk, mașinile Tesla au devenit ținte ale vandalismului în mai multe țări, în timp ce protestele „Tesla Takedown” sunt planificate în Europa și SUA.

Luni, Musk a declarat că un incendiu de peste noapte la un dealer Tesla din Roma care a distrus 17 mașini a fost un act de terorism, reiterând comentariile anterioare ale lui Trump.

În Suedia, oamenii revoltați au aruncat cu vopsea pe sediul local al companiei.

Incidentele vin însă într-un context în care acțiunile companiei se prăbușesc la bursă, iar cei care au cumpărat astfel de vehicule se întreabă dacă mai e sigur să circule cu ele din cauza aversiunii extreme stârnite de Elon Musk în toată lumea.

Share.
Exit mobile version