Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a dat explicații halucinate în cadrul emisiunii „În fața ta” despre întârzierile în construirea unui spital cu bani gratis din PNRR. Un aviz de mediu ar fi dat peste cap proiectul cu 16 luni. Trei nuci ar fi fost de vină. Interviul integral poate fi urmărit duminică, la Digi24, de la ora 14:00. 

Claudiu Pândaru: Dați-ne un exemplu poate cel mai absurd pe care l-ați întâlnit în acești ani. (n.r. motiv pentru întârzierile în construirea spitalelor finanțate cu bani din PNRR)

Rogobete: 16 luni pentru emiterea unui aviz.

Claudiu Pândaru: Ce aviz era?

Rogobete: Un aviz de mediu.

Claudiu Pândaru: Un aviz de mediu pentru construcția un unui spital. Dar ce era așa complicat?

Rogobete: Nu pot să vă dau acum la aceste detalii. A fost complicat. Avem pe teren trei nuci.

Claudiu Pândaru: Trei nuci?

Rogobete: Da!

Claudiu Pândaru: Și pentru că erau trei nuci…

Rogobete: Nucul are legislație specială și nu poate fi tăiat în orice condiții. Și pentru că pe acel teren erau trei nuci a durat atât de mult.

Claudiu Pândaru: Despre ce spital era vorba?

Rogobete: Prefer să nu intrăm în…

Claudiu Pândaru: O investiție de?

Claudiu Pândaru: O investiție imensă de peste 200 de milioane.

Florin Negruțiu: S-au tăiat nucii între timp?

Rogobete: S-au relocat.

Florin Negruțiu: Și acum se construiește?

Rogobete: Și acum se construiește. 

Banii din PNRR pentru spitale, în pericol

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Pîslaru, declara la finalul lunii iunie că există patru, cinci spitale finanţate din PNRR care nu au progresat deloc şi că cel mai probabil nu vor fi încheiate până anul viitor. El a menţionat că există un risc la 14 spitale din cele 19 aflate pe lista iniţială de finanţare din PNRR.

„Există un număr de patru şi aproape cinci spitale, de exemplu, care nu au progres deloc. Zero. Pentru acelea nu cred că cineva va putea să susţină că ele se pot face până anul viitor. Pentru celelalte, evident, există o discuţie întreagă cu privire la modul în care le-am putea accelera, dar cu siguranţă în acest moment avem un risc la circa 14 spitale din lista pe care am avut-o iniţial.

Discutăm de 14 din 19. Deci ca să înţelegeţi lucrurile, cinci spitale credem că pe baza progresului fizic se pot face, din diferenţa de 14, patru sau chiar cinci ştim aproape sigur că nu se pot face şi ceea ce încercăm să facem, încercăm să salvăm tot ce se poate salva printr-o mobilizare exemplară împreună cu constructorii, şi respectiv pentru celelalte să găsim surse alternative de finanţare. Ca să fie foarte clar şi să înţelegem cu toţii, nu se pune problema să renunţăm la construcţia acestor spitale”, a spus atunci Dragoş Pîslaru.

 

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version