Premieră pentru o universitate din România, care funcționează astăzi cu zero emisii de carbon. Este vorba de Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara, care își produce singură curentul, căldura și chiar și îngrășământul folosit în serele unde se testează noi soiuri de legume și plante. Toate resturile adunate din campus ajung în stația da biogaz a universității, unde sunt transformate în energie.  Se obțin astfel, zilnic, 2.400 de kilowați de energie electrică, 3.000 de kilowați de energie termică și aproape două tone de îngrășământ natural. Economia anuală pe care o face acum instituția pentru facturi ajunge la 200.000 de euro pe an.

„În bazin este un ax cu paleți și o pompă tocător, adică este un dispozitiv care și toacă materialul pe care îl introducem acolo”, explică Teodor Vintilă, manager de proiect

Proiectul derulat cu fonduri comunitare face ca deșeurile provenite din activitățile universității să poată fi valorificate și transformate în energie verde, prietenoasă cu mediul și mai ales gratis.

„Parametrii sunt optimi, respectiv un gaz de calitate, biogaz, care este folosit ca și combustibil”, explică Teodor Vintilă, manager de proiect.

Inclusiv deșeuri provenite de la animale, procesarea alimentelor sau chiar resturi de furaje pot alimenta stația de biogaz.

Teodor Vintilă, manager de proiect: Acest biogaz este transformat în energie electrică și energia termică, pe care o putem valorifica în diferite aplicații. Acele deșeuri organice, pe care noi nu le mâncăm – nici noi, nici animalele – se acumulează undeva în economie și, de obicei, se acumulează la deponeuri, se duc și se lasă de izbeliște undeva. Noi ne reducem amprenta de carbon ca și agricultor, ca și procesator sau ca administrație locală, care avem materii organice în administrare.

Dorin Camen, prorector Universitatea de Științe ale Vieții Timișoara: Beneficiile sunt multiple, sigur că sunt și beneficii de natură materială, financiară. Cred că sunt beneficii pentru ceea ce spuneam mai devreme, referitor la combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice și, nu în ultimul rând, sunt beneficii pentru studenții noștri, care pot beneficia de un astfel de model de economie circulară.

Reprezentanții universității spun că pot obține zilnic 2.400 de kilowați de energie electrică, 3.000 de kilowați de energie termică și aproape două tone de îngrășământ natural.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Materia primă rezultată în urma procesului de la această stație de biogaz este transformată în îngrășământ natural, care poate să fie folosit în agricultură fără probleme.

Economia anuală pe care o face acum instituția pentru facturi este de 200.000 de euro pe an.

reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version