Antreprenorul Dragoș Anastasiu, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, a spus că mediul de business este îngrijorat de deficitul bugetar și că oamenii de afaceri speră că politicienii au înțeles semnalele pe care le-au primit. „România, din punctul meu de vedere, dacă ar fi o companie, ar fi în incapacitate de plată, că n-ar mai finanța-o nimeni în mod rezonabil”, a declarat acesta.
„Noi suntem destul de îngrijorați și nu de acum, ci de anul trecut, și nu de anul trecut, ci de fapt mai de mult, pentru că am tot spus că deraierea nu e vreo surpriză. A fost anul electoral, nu s-a putut face nimic acuma ca am ajuns la un astfel de deficit bugetar. Sincer, nici noi nu ne-am așteptat la dimensiunea asta, este puțin prea mare. În același timp, suntem antreprenori și n-avem altceva decât să fim optimiști și să sperăm că politicienii noștri au înțeles toate semnalele pe care le-au primit cât de cât și înțeleg cifre”, a declarat Dragoș Anastasiu la emisiunea „În fața ta”.
Acesta a subliniat că „dincolo de semnale, cifrele sunt pe hârtie și e clar că lucrurile nu mai pot funcționa așa din foarte multe puncte de vedere, inclusiv în ceea ce privește modul în care statul român funcționează”.
„Anul 2025 va fi complicat”
„La un moment dat vine nota de plată și chiar nu mai ce să faci. Eu sper din toată inima că noi toți am înțeles că suntem în fața acestei prăpăstii și, dacă mai facem un pas, am căzut în ea, deci suntem îngrijorați. Anul va fi complicat, cu siguranță, pentru că nu e numai în România. Complicat este la nivelul Europei, dar e dincolo de Europa”, a declarat acesta.
„România, din punctul meu de vedere, dacă ar fi o companie, ar fi în incapacitate de plată, că n-ar mai finanța-o nimeni în mod rezonabil. Mai ales că structura deficitului nu vine din investiții. Întinde-te până acolo unde îți ajunge plapuma. Partea tristă este că avem atâta potențial și, în loc să facem ce trebuie să facem, noi ne bălăcărim între noi, dar nu comunicăm între noi. N-avem cultura echipelor. Și nu vorbesc numai la stat, vorbesc și în privat. Uitați-vă la tot ce înseamnă zona patronală. Mă uit la mine, la Federația Hotelieră, că sunt în bord. Acolo, din mii de hoteluri pe care le avem în România, avem 150 de membri. 150”, a spus Dragoș Anastasiu.
Acesta a subliniat că a cerut mereu implicarea oamenilor de afaceri, atât în zona patronală, cât și în politică.
„Eu le spun celor din mediul de afaceri, oameni buni, implicați-vă, implicați-vă undeva. Ori într-o zonă profesională, ori într-o zonă patronală, ori în partide. Îndemnul meu a fost și este nu mai stați, că, dacă stați, vin peste noi curente pe care nu le mai putem gestiona. Adică ori patronal, ori profesional, ori politic. Fiecare antreprenor ar trebui să fie implicat”, a subliniat acesta.
Candidatura lui Călin Georgescu: „Pentru business nu e ok”
Dragoș Anastasiu a aflat cu o zi înainte de alegerile prezidențiale de candidatura lui Călin Georgescu, de la cineva care a spus că va vota cu acesta.
„Pentru mine, șocul mare a fost că eu, care mă consider totuși un om informat, citesc în fiecare zi, mă uit la Digi 24, și asta e semnalul că ceva nu e în regulă. Mă uit și în Germania, și în Franța, sunt tot felul de mișcări mai radicale, mai anti-UE, dar le știi… Nu știu, pe domnul Simion, care și el e mai mai vocal, radical da, îl știm, da. Adică nu e, apare de nicăieri, așa peste noapte și așa ceva să se transfere la nivelul imaginii României… Pentru business nu e ok. Și ăsta este motivul pentru care oamenii de afaceri au ieșit atunci, au zis ne trebuie altceva”, a spus Dragoș Anastasiu, referindu-se la candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale și reacția oamenilor de afaceri după primul tur.
Referitor la candidatura lui Crin Antonescu, Dragoș Anastasiu a spus că nu știe să răspundă în ce măsură l-ar putea învinge sau nu pe Călin Georgescu. „Mă întorc la principii. Ce a vrut acest popor român? A vrut altceva. Poate că toți am fi dorit un alt profil de președinte, dar am spus transparent că vom alege această alternativă care nu este bizară.”
Editor : M.I.