Este alertă pe Dunăre. Din cauza debitului fluviului care a scăzut dramatic, mai multe nave încărcate cu cereale sau minereu au rămas blocate. Aproape zilnic, reprezentanții Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galați sunt anunțați de nave care se împotmolesc în nisip, spre disperarea armatorilor. În zona barajului Porțile de Fier 2, în schimb, apa a scăzut atât de mult, încât au apărut la suprafață epave din al Doilea Război Mondial. 

Scăderea dramatică a Dunării se vede cel mai bine în aval de barajul Porțile de Fier 2, în județul Mehedinți.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: În mod normal, în această porțiune, Dunărea ar trebui să măsoare aproximativ 7 metri, însă din cauza secetei prelungite, fluviul nu are mai multe un metru și jumătate, motiv pentru care au ieșit la suprafață epavele navelor germane, care au eșuat la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Localnic: Au fost multe nave și ale noastre, ale Poliției de Frontieră, care au rămas împotmolite aici, pe nisipuri, pe unde ați venit dumneavoastră cu mașina. Le-au scos cu tractoarele, cu ce se poate.

Sunt probleme pentru navigatori și pe Dunărea fluvială, dar și pe sectorul maritim.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Această zonă de pe faleza inferioară a Dunării din Galați, în urmă cu câteva săptămâni era acoperită de ape. Acum, pescarii coboară câțiva metri ca să ajungă până la malul Dunării, pentru a arunca undița în apele fluviului.

Reporter: În primăvară unde stăteați să pescuiți?
Pescar: Acolo sus.

Localnică: A scăzut foarte mult.
Reporter: Cât ați coborât ca să pescuiți?
Localnică: Vreo 4-5 metri.

Incidentele se țin lanț. Aproape zilnic, reprezentanții Administratiei Fluviale a Dunării de Jos din Galați sunt anunțați de nave care rămân blocate în nisip, spre disperarea armatorilor. Tocmai anul acesta, când România are producții record de grâu, cerealele nu pot ajunge la Constanța. O economie întreagă e blocată, la propriu, în ape mici, iar pierderile sunt uriașe.

Cătălin Țigănuș, armator: Cel mai critic, momentan, este la kilometru 562, unde actualmente nu pot trece decât unități goale. Avem la sus de trecere și jos de trecere. Sunt trei convoaie sus și două jos, încărcate cu cereale, pirită, cupru, minereu… așteaptă să vină un val de apă.

Navele ar putea să fie deblocate abia peste șase zile, când hidrologii se așteaptă la o creștere a debitului la 2.600 metri cubi pe secundă.

Florin Uzumtoma, director Căi Navigabile AFDJ Galaţi: Atât timp cât nu este apă, poți să te duci să draghezi până în China, deci trebuie să ne ajute și natura. Iar noi trebuie să facem tot ce putem noi, cu utilajele noastre.

Probleme sunt și la trecerea cu bacul, între Galați și Tulcea. Ca sa nu rămână blocată, nava ocolește zona cu apă mică, iar timpul de traversare se dublează.

reporteri: Anamaria Ianc, Dana Costache
operatori: Ionuț Voinea, Marian Munteanu

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version