Situație disperată pentru agricultorii din județul Galați. Recolte întregi au fost distruse de viitură, iar pagubele sunt de milioane de euro. Culturile de soia, răpiţă și lucernă au fost puse la pământ, iar cele de porumb și floarea-soarelui încă băltesc. Inclusiv investițiile în sistemele de irigații s-au dus pe apa sâmbetei, se plâng disperați fermierii.

„Ia uite cum stă apa în pământ. E jale! Apă cât vezi cu ochii!”, constată, cu dezamăgire, un fermier.

Mii de hectare de culturi agricole sunt și azi, la 6 zile de la viitură, sub ape. Drama este cu atât mai mare pentru agricultorii care au investitit sume enorme în sisteme de irigații. Acolo unde seceta nu a compromis culturile irigate, inundațiile au distrus totul în cale.

„- Cam așa arată. Porumbul este uscat, trebuia recoltat la ora asta. Ia uitați! E perfect uscat, exact când trebuia recoltat!
– A rămas pe câmp…
– A rămas pe câmp…. Nu știm când vom putea intra… „, spune un alt fermier.

„Uitați-vă cum suntem. Chiar dacă apa se mai retrage cât de cât, noi cu utilajele nu putem intra. Apa are în jur de un metru”, estimează un alt agricultor.

Muncitorii privesc neputincioşi spre lanul de porumb inundat.

„- Noi așteptăm să putem mânca o bucată de mămăligă de aici, să ne hranim și noi…
– Mai recoltați ceva de aici?
– Nu cred, dacă mai vine ceva… Totul este compromis!”, spune un muncitor.

„- E apa mare.
– Ați mai văzut așa apă?
– Nu, de acum 13 ani, acum e mai tare…
-Trebuia să întrați la recoltat?
– Săptămână asta trebuia să intram. Păi dacă-i apa…”

„Din 2.450 de hectare, 1.200 de hectare la momentul acesta sunt sub apă. Culturi de porumb, floarea-soarelui, soia e compromisă 100%… Nu mai avem ce face…”, constată Bogdan Dediu, femier.

„Anul acesta a fost cel mai prost de când fac eu agricultură. Anul acesta vine cu scadențe la bănci pentru că acum 3 ani am contractat un utilaj foarte scump și de acum trebuie să plătesc scadențele. Vine inundația și ne termină zona irigată, unde am cheltuit miliarde. În concluzie, dezastru total, nu știu cum vom supraviețui…”, se întreabă retoric Robert Vieru, fermier.

Dacă nu vor primi ajutor de la stat, fermierii spun că nu vor avea cu ce să-și achite datoriile către banci și riscă falimentul.

Reporter: Dana Costache
Operator: Marian Munteanu

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version