Creșterea prețurilor, asigurarea traiului de zi cu zi, găsirea unui loc de muncă și cumpărarea unei locuințe sunt principalele îngrijorări ale tinerilor europeni, iar cei din țara noastră nu fac excepție. Patru din zece tineri care nu au împlinit încă 30 de ani au astfel de temeri, că nu vor reuși să facă față dificultăților financiare. Securitatea, în contextul războiului de la graniță, este și ea pe lista temerilor cu care se confruntă tinerii. Sunt date ale celui mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene.
Adelina are 20 de ani și este studentă. Simte că traiul pe cont propriu pentru cei de vârsta ei este o provocare.
Adelina, studentă: Locurile de muncă care sunt chiar puține.
Reporter: Ai încercat să te angajezi și nu ai reușit?
Adelina, studentă: Da! Din cauza salariilor mici și chiriile sunt foarte mari.
Tânăra spune că ofertele salariale primite au descurajat-o.
Adelina, studentă: 2.000 de lei! Și nu poți să trăiești așa. Chiria este 270 de euro, care e destul de măricică.
Reporter: Deci mai bine de jumătate ai fi dat pe chirie.
Adelina: Pe chirie, plus utilitățile, mâncarea, să mai ieșim și în oraș.
Cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene arată că patru din 10 tineri sunt îngrijorați de prețurile tot mai mari. Securitatea e o altă problemă, iar actualul context global ar putea înrăutăți nivelul de trai.
Tânără: Suntem îngrijorați, cu siguranță, și de deciziile de la masa negocierilor. Probabil, din punct de vedere economic, o să avem niște fluctuații destul de alarmante.
Tânără: Cred că este un pic de dezechilibru cu prețurile actuale și cu salariile care sunt.
Tânără: Salariile mici și cer experiență și noi nu avem de unde să avem experiență, dar ne mai ajută părinții.
Ciprian Iftimoaei, sociolog: Tinerii astăzi sunt preocupați, mai degrabă, de o agendă socială. Sunt câteva probleme presante. Ei fac cu greu față costurilor ridicate legate de locuire, de traiul de zi cu zi, cheltuielile cu întreținerea locuinței, cu achiziția unor bunuri. Sunt preocupați și de aspecte care țin de protecția mediului înconjurător.
Același Eurobarometru indică faptul că tinerii europeni percep dezinformarea ca pe o amenințare. România are, însă, cei mai mulți tineri care spun că nu au dat niciodată pentru informații false.
Tânără: Suntem cu toții, și când spun cu toții, inclusiv cei din mediul politic, victima dezinformărilor.
Tânăr: Nu mai preferăm să ieșim puțin din zona de confort și să întrebăm mai mult sau mai multe persoane, ci preferăm să alegem metoda cea mai ușoară și, mai nou, aceea fiind internetul.
Ciprian Iftimoaei, sociolog: Modul în care o verifici, din mai multe surse. Trebuie să distingi, să identifci autenticitatea mediului care o propagă, persoana, scopul, consecințele.
O treime dintre tinerii europeni cred că ar trebui să se acorde o importanță sporită schimbărilor climatice, serviciilor sociale și celor medicale. Totodată, un tânăr din cinci consideră că educația, apărararea și asigurarea de locuințe ar trebui să fie prioritare.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia