Sute de cercetători din țară și străinătate și-au prezentat, la Iași, cele mai recente invenții. Casa din argilă, cânepă și clei din blană de iepure, rezistentă la cutremur, cerceii antistres sau mănușa care folosește realitatea augmentată pentru a reda mobilitatea pacienților paralizați sunt doar o parte dintre prototipurile care au atras atenția. La târg au participat și mai mulți copii, cercetători în devenire. 

Alexandrina Andon, cercetător: În momentul în care vine cutremurul, în principiu, ar trebui să se degradeze acest perete din cărămidă, din cărămidă nearsă, dupa care să lucreze acest cadru. Deci, noi într-un fel am salvat structura de rezistență.

O echipă de cercetatori din Iași a adus la salonul de invenții prototipul în miniatură al unei case tradiționale reinterpretate, rezistentă la un cutremur de magnitudine mare. Cărămizile din argilă și cânepă sunt în formă hexagonală și conțin un procent de 1% clei din blană de iepure. Nu e doar mai sigură, spun cercetatorii, ci e și mai ieftină.

Alexandrina Andon, cercetător: Față de o structură pe cadre cu umplutură de caramidă, un 70%.

Un alt prototip care include o pereche de ochelari cu realitate augmentată și o mănușă își propune să salveze pacienții paralizați.

Elena Nechifo, fizioterapeut: Prin ochelari, pacientul vizualizează prinderea unui măr cu mâna sănătoasă. În momentul respectiv de prindere a mărului se realizează flexia și extensia degetelor mâinii afectate.

O altă variantă utilizată pentru același scop este casca cu electrostimulare.

Marian Poboroniuc, cercetător: Noi numai dacă gândim mișcarea la nivelul cortexului se activează o zonă motorie. În momentul în care pacientul a gândit corect că vrea să miște mâna stângă sau mâna dreaptă, noi dăm electrostimulare pe acea mână, deci mușchii lui mișcă și mâna, chiar dacă este paralizat.

Cerceii antistres cu unde radio, care funcționează după principiile acupuncturii, au atras, de asemenea, atenția vizitatorilor.

Marian Velcea, cercetător: Poți să pui dispozitivul fără să înțepi, este un fel de mic plasture, dar este un ac de acupunctura inteligent. Măsurătorile arată scăderea stresului nu cu 20%, ci cu 80%.

Există interes pentru cercetare și în rândul celor mici, care au venit să prezinte proiecte și să împărtășească în ce mod ne ajută știința și informațiile, în general.

Reca Pastramagiu-Bamboi, elevă: Albinele au o importanță foarte mare pentru noi și pentru că Eistein a spus că, dacă albinele nu ar mai trăi pe pământ, noi am mai avea doar patru ani de trăit.

Alexandru Plumbu, elev: Tatăl meu este fermier și avem mare nevoie de albine.

La eveniment au participat peste 600 de cercetători.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

 

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version