Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat vineri că anularea alegerilor prezidențiale din România s-a făcut în baza unor „suspiciuni șubrede” ale serviciilor de informații și această decizie e un semn că Europa are „probleme interne mai mari” decât „amenințarea Rusiei sau a Chinei”.
Vance a amintit, în cadrul unui discurs ținut la conferința de la Munchen, subiectul anulării alegerilor prezidențiale organizate în România în 2024, care s-a făcut, în opinia sa, în baza unor „suspiciuni șubrede ale serviciilor secrete și presiunii enorme a vecinilor europeni (ai României, n.r)”, conform The Guardian.
În Washington există un nou șerif în oraș și, sub conducerea lui Donald Trump, este posibil să nu fim de acord cu opiniile dumneavoastră, dar vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a le prezenta în piața publică, chiar dacă suntem de acord sau nu cu ele.
Acum suntem în punctul în care situația a devenit atât de gravă încât în decembrie România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi de pe continent. După cum am înțeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România. Dar i-aș ruga pe prietenii mei europeni să aibă o anumită perspectivă.
Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influența alegerile – noi cu siguranță credem asta. Puteți chiar să condamnați acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală din partea unei țări străine, atunci, pentru început, putem spune că ea nu a fost foarte puternică, a declarat JD Vance.
Vicepreședintele american a criticat organizatorii Conferinței de securitate de la Munchen pentru că „au interzis” participarea reprezentanților partidelor populiste, fie ele de stânga sau de dreapta, și a spus că este datoria liderilor politici să participe la dialogul cu aceștia.
Vestea bună este că eu cred că democrațiile voastre sunt mult mai puțin fragile decât mulți oameni, aparent, se tem și eu chiar cred că permițând cetățenilor noștri să-și spună părerea le va face încă și mai puternice. Ceea ce, desigur, ne aduce înapoi la München, unde organizatorii acestei conferință au interzis legislatorilor reprezentând partidele populiste atât de stânga cât și de dreapta să participe la aceste conversații. Din nou, nu trebuie să fim de acord cu tot ceea ce spun oamenii, dar când liderii politici reprezintă un electorat important, este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialogul cu ei, a spus vicepreședintele SUA.
De la alegerile din România la cele din Germania
Totodată, vicepreședintele american l-a criticat pe comisarul european Thierry Breton – chiar dacă nu l-a nominalizat – și despre care a spus că „a apărut recent la televizor și a părut încântat că guvernul României tocmai a anulat un întreg proces electoral”, sugerând că „același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania”.
Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult cu privire la Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior. Retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale. Valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii.
Am fost surprins că un fost comisar european a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin. El a avertizat că, dacă lucrurile nu merg conform planului, același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania.
Acum, aceste declarații de cavaler sunt șocante pentru urechile americanilor. De ani de zile ni s-a spus că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune. Totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este construit ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și oficiali de rang înalt care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat. Și spun noi înșine pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice, trebuie să le trăim, a mai spus JD Vance.
Vicepreședintele SUA a acuzat anterior vocabularul în stil sovietic al politicienilor europeni referitor la interferența rusă
Înaintea discursului de Conferinţa de Securitate de la Munchen, J.D. Vance a acordat publicaţiei Wall Street Journal un interviu în care a acuzat politicienii europeni mainstream că folosesc în vocabular în stil sovietic prin care exagerează interferenţa Rusiei în politica internă a ţărilor lor, potrivit Agerpres.
Vicepreşedintele american le-a cerut liderilor europeni în acelaşi interviu să accepte ascensiunea partidelor antisistem, să ia măsuri dure împotriva migraţiei ilegale şi să îmbrăţişeze valorile conservatoare tradiţionale.
El a reluat aceste idei şi în discursul susţinut la Munchen. În acest discurs, foarte aşteptat după iniţiativa preşedintelui american Donald Trump de lansare a negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina, J.D. Vance a abordat doar în treacăt acest subiect, surprinzându-şi auditoriului prin axarea unei mari părţi a intervenţiei sale pe criticile la adresa statelor UE, pe care le-a acuzat de îngrădirea libertăţii de exprimare şi cenzură mediatică.
Or, administraţia lui Donald Trump „va lupta” pentru a apăra libertatea de exprimare, a avertizat J.D. Vance, amintind că „la Washington, există un nou şerif în oraş”.
„Nu trebuie să ne temem de poporul nostru, chiar dacă el exprimă opinii care nu convin leadershipului”, întrucât „nicio democraţie” nu va supravieţui „spunându-le milioanelor de votanţi că gândurile, temerile, cererile lor nu sunt valide sau că nici măcar nu pot fi luate în considerare”, a explicat Vance.
El a estimat în intervenţia sa că Europa are în faţă numeroase provocări, dar „niciuna nu este mai urgentă decât migraţia în masă” şi a cerut Uniunii Europene măsuri ferme contra acestui fenomen.
Editor : M.L. | S.S.