Tot mai mulți români ajung la medic din cauza tulburărilor de somn. Cea mai gravă este apneea, altfel spus oprirea respirației în mod repetat în somn. Iar datele sunt alarmante. Numărul celor diagnosticați cu această afecțiune a crescut cu 60% față de anul trecut. Numai în regiunea Moldovei, 500 de noi pacienți sunt diagnosticați lună de lună. Este și cazul unui bărbat din Iași care a ajuns la medic datorită nepoatei sale, după ce copila s-a speriat într-o seară.
Mihaela Brandiu, medic rezident: Aparatul nu scoate sunete, nu trebuie să apăsați pe nimic. Veți avea pulsoximetru, îl puteți pe deget, cu firul în sus, pe oricare dintre degete.
Pacienții care apelează la ajutor medical din cauza tulburărilor de somn primesc acasă un aparat care le monitorizează constant respirația pe parcursul unei nopți.
Grigore Măriuță, pacient: Noaptea mă trezesc din două în două ore și simt o gheară puternică in partea stângă.
Unii pacienți sunt convinși că au o afecțiune cardiacă și vin să fie consultați. Câteodată, impulsul de a merge la o consultație vine chiar de la membrii familiei. Acest bătrân a ajuns la medic datorită nepoatei sale, după ce copila s-a speriat într-o seară.
Grigore Măriuță, pacient: Bicule, n-am închis un ochi. Ai sforăit de m-ai rupt, dar nu numai atât… M-am speriat de vreo două ori că ai murit, că nu mai respirai.
Apneea determină oprirea respirației pentru o perioadă mai mare de 10 secunde, în intervale repetate. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, sute de pacienți sunt diagnosticați lunar cu apnee în somn.
Andreea Zabară-Antal, medic pneumolog: În spitalul nostru a crescut, comparativ cu anul trecut, undeva la 60% aceasta rată de adresabilitate și implicit rata de diagnosticare. Datele statistice spun că până la 80 la sută dintre persoanele care ar avea această afecțiune, în realitate nu sunt diagnosticate.
La nivel global, o persoană din opt este diagnosticată cu apnee în somn, majoritatea bărbați.
Radu Crișan-Dabija, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Iași: Tulburările din timpul somnului afectează foarte, foarte multe domenii și sunt legate în mod direct de accidente rutiere, adormitul la volan. Este o boală destul de gravă.
Această boală este în strânsă legătură cu altă afecțiune gravă, legată de metabolism.
Andreea Zabară-Antal, medic pneumolog: Vorbim despre o extensie a obezității în ceea ce înseamnă populația generală și, pe acest fond, acest aspect fiind principalul factor de risc la dezvoltării sindromului de apnee în somn, bineînțeles că vorbim de o rată de diagnosticare mai crescută.
Îngrijorător este faptul că tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu apnee în somn. Cel mai tânăr pacient al spitalului din Iași are 13 ani.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia