Tot mai mulți români cad victime înșelătoriilor de tip spoofing și ajung să piardă sume semnificative de bani. Acest tip de fraudă implică utilizarea identității diferitelor instituții financiar-bancare sau a unor autorități ale statului. Persoana aleasă de escroci este sunată insistent. Apelurile de la respectivele numere sunt simulate, în realitate sursa apelului fiind alta. Este și cazul unei femei din Deva, care s-a trezit și datoare bancă, și fără suma împrumutată fără voia sa în cont.

Un bărbat din Botoșani a rămas fără 1.000.000 lei, după ce a fost sunat de un individ care s-a recomandat ca fiind reprezentant al unei bănci. I-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăţi neautorizate în valoare de 5.000 de lei. Bărbatul a verificat contul şi a constatat că nu lipseau bani.

Maria Colciar, jurnalist Digi24: A doua zi, a fost apelat din nou, de pe un număr ce părea a aparţine unei bănci cunoscute din România, cel mai probabil creat prin metoda „spoofing”. De această dată, presupusul angajat i-a spus că datele sale bancare sunt compromise de un angajat al băncii şi că este necesară aplicarea unor „măsuri de securitate”.

Sub acest pretext, bărbatul a fost convins să instaleze pe telefon mai multe aplicaţii, care i-au permis infractorului autorizarea unei plăţi în valoare de 1.000.000 de lei. Când și-a dat seama că a fost păcălit, bărbatul a sunat la 112. La fel a fost înșelată și o femeie din Deva, care a rămas fără 57.000 de lei.

Victimă: Fiind sector nou și eu fiind dascăl, am vrut să învăț. Mi-a prezentat prin imagini pe WhatsApp și apoi s-a apucat și mi-a pus un credit. Mi-a dat, după aia, de bănuit și am văzut creditul ăla mare, pe care eu nu l-am vrut.

Bogdan Nițu, purtător de cuvânt IPJ Hunedoara: Peste 40.000 lei au fost recuperati până în momentul de față. Desigur, cercetarile continuă.

Aceste tipuri de escrocherii s-au înmulțit, spun specialiștii.

Localnic: Da, tot timpul. Chestia cu WhatsApp-ul e cea mai frecventă. Te sună și-ți spune să adaugi numărul respectiv pentru joburi, cadouri și așa mai departe.

Localnic: Este simplu: nimeni nu-ți dă nimic gratuit!

Darius Țica, expert comunicare DNSC: Modul cel mai ușor de a verifica dacă apelul e autentic este să închidem apelul în curs, să spunem că revenim în două minute și apoi să apelăm același numărul de telefon. Apelul nostru ulterior se va duce către instituția reală, unde vom confirma că nu ei ne-au apelat.

reporter: Maria Colciar
operator: Dan Dascălu

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version