Ministrul economiei, Radu Miruță, a făcut declarații în legătură cu situația de la Salina Praid. Ministrul spune că atâta vreme cât s-a constatat un prejudiciu, ministerul se poate îndrepta către membrii Consiliilor de Administrație pentru recuperarea acestuia, informează Digi24. El a vorbit de o vină comună a Apelor Române, Salrom și a ANRM (dar și a altor societăți) și a mai precizat că proporția prejudiciului urmează să fie partajată.
„Nu se poate ca în statul român, în permanență, să spunem că e de vină natura, că sunt de vină castorii? Singura vină a castorilor în ceea ce s-a întâmplat la Praid este că nu au gură să vorbească și să spună că fiecare și-a declinat responsabilitatea până a ajuns în curtea castorilor, care nu pot să spună că e o prostie. O spun eu. Eu vorbesc de instituția care are legătură cu acest minister. Ceea ce s-a întâmplat acolo este dintr-o vină colaterală, o vină multiplă și a Apelor Române și a ANRM. Asta spune și raportul corpului de control. Eu pot să decid despre ceea ce se întâmplă la Salrom, despre ceea ce se întâmplă la Apele Române, la ANRM, deci ministerele de linie corespunzătoare. Acolo există niște contracte betonate, încheiate nu de mult timp, cu niște indicatori de performanță care sunt îndepliniți doar dacă te trezești dimineața și te uiți pe geam”, a spus ministrul.
Miruță este spune că „Având în vedere forma existentă a legislației, tot ceea ce pot eu să fac este să pornesc procedura prin Adunarea generală a acționarilor, care este sub egida ministerului pe care îl reprezint. Având în vedere că raportul corpului de control a identificat prejudiciu, există posibilitate legală de îndreptare pentru recuperarea prejudiciului prin propunerea adunării generale a acționarilor împotriva membrilor consiliului de administrație. Legea specifică extraordinar de clar la articolul 155 că dacă se vorbește de un prejudiciu, nu se mai discută îndeplinirea sau neîndeplinirea criteriilor de performanță din contract și doar se ia act în baza faptului că există prejudiciu de încetare a mandatelor.”
Întrebat între cine poate fi împărțit acest prejudiciu, ministrul a indicat „ o vină partajată între entitățile menționate de raportul corpului de control al Primului ministru, Apele Române, Salrom, ANRM, probabil Conversmin, Ministerul Economiei. Urmează să fie partajată proporția acestui prejudiciu în etapa următoare.”
„De curând am primit raportul corpului de control pe care l-am citit. Are 69 de pagini și sunt menționat entitățile pe care vi le-am enumerat”.
„Exact asta este și percepția publică”, a mai precizat Miruță. ”Exact asta este și cauza pentru care responsabilitatea asta este împărțită. S-a desconsiderat acest risc pur și simplu. Cei care aveau obligația să aibă grijă de zăcământul de acolo nu au făcut-o și s-a ajuns ca produsul pe care ei trebuiau să-l protejeze să dispară”.
Directori de CA cu 50.000 de lei pe lună
„Am zis aseară că în consiliile de administrație ale statului român se ascunde detaliul acela al diavolui, și zic în continuare același lucru. O să vedeți în zilele următoare. Sunt consilii de administrație al căror director câștigă peste 50.000 lei pe lună. Sunt lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt inacceptabile, pentru că nu vorbim de niște criterii de performanță relevante acolo și vorbim despre, adesea, despre un loc cald pentru care cineva să primească această sumă de bani”, a mai spue el.
Miruță a dat și exemple – Icertrans, Cuprumin sau Uzina Mecanică Dragomirești. „Din punctul meu de vedere, aceste sume sunt inacceptabile, pentru că nu vorbim de niște criterii de performanță relevante acolo și vorbim despre, adesea, un loc cald pentru care cineva să primească această sumă de bani”.
Editor : S.S.