Nicuşor Dan, a anunţat, luni seara, că va candida la alegerile prezidenţiale, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul Primăriei Capitalei. „Vă anunţ că intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025”, a spus primarul Capitalei. El a mai spus că va candida independent şi că este deschis la discuţii cu partidele proeuropene pentru susţinerea acestei candidaturi.

Declarații Nicușor Dan:

„Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil după Revoluție. Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele și că instituțiile nu se ocupă de lucrurile de care trebuie să se ocupe. E nevoie de schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor. Schimbarea nu se poate baza decât pe valori sănătoase.

Intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025.

„Sunt 3 probleme mari pe care România le are și în care rolul președintelui e important”

Sunt 3 probleme mari pe care România le are și în care rolul președintelui e important. Prima e corupția și funcționarea instituțiilor. Sunt zone întregi din stat la toate nivelurile care sunt capturate de grupuri de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Instituțiile nu funcționează, pentru că mereu prevalează relația de partid și nu competența. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. Nu va fi ceea ce propun unii, un concurs de cine strigă mai tare că în România e corupție, știm asta.

Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție. Acestea sunt atributele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele României în România de azi. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice. Aceste atribute sunt cele care m-au făcut, după o analiză foarte onestă, să fac anunțul de acum.

A doua problemă: România nu are o direcție azi. Există peste tot, la toate nivelurile, studii, strategii. Numai că ele se bat cap în cap unele cu altele și, pe de altă parte, sunt foarte puțin adaptate la realitate. Pe de altă parte, România are și în sectorul public și în cel privat, și în zonele profesionale și în Diaspora resurse foarte importante de competență pe care însă statul român nu le-a accesat până în momentul acesta. Acesta este rolul președintelui, care nu e implicat în actul de guvernare zilnic și în felul ăsta are o distanță. Este de a identifica aceste competențe, de a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivit pentru principalele probleme pe care România le are.

A treia problemă: România e împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele. Au ajuns în situația asta pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și clasa politică. Au fost multe îngrijorări ale multora din aceste categorii, de la pandemia, războiul din Ucraina, inflație, la care guvernanții nu au avut răspunsul adecvat. Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, este rolul să enunțe valorile care ne unesc, cele care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate.

„Bucureștenii nu pot trăi bine într-un București, dacă România nu o duce bine”

De ce vin cu această propunere când bucureștenii mi-au acordat încrederea la alegerile locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine. În anii din primărie am încercat și am reușit să dăm Bucureștiului o direcție, numai că viteza nu e deloc corespunzătoare și nici nu poate fi în anii care urmează dacă nu se modifică ceva fundamental în administrație.

Voi candida independent, sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi.

Este nevoie de un preşedinte care să se asigure că direcţia pro-reformă pe care partidele o enunţă zilele acestea, și e foarte bine că o anunță, să fie urmată cu adevărat în activitatea lor guvernamentală.

Sunt convins că societatea va profita de acest moment de reflecție neașteptat și va găsi resursele în integralitatea ei pentru a merge mai departe, pentru a schimba ce este de schimbat și a fi puternică în evoluția sa viitoare”.

Editor : Alexandru Costea

Share.
Exit mobile version