România e campioană la utilizarea rețelelor sociale în Europa, dar pe ultimul loc atunci când vine vorba de folosirea tehnologiei pentru muncă și învățare. Datele oficiale arată că 4 milioane de români, apți de muncă, nu lucrează. Jumătate dintre ei s-ar angaja, dar nu reușesc pentru că nici măcar nu știu să folosească un calculator.

Cristina locuiește într-un sat aflat la aproximativ 20 de kilometri de Iași și nu a lucrat niciodată. Nici soțul ei nu a avut vreodată un loc de muncă.

Cristina Marin, localnică: Unde să muncești aici?! N-ai unde! Nici la câmp acum nu mai este de muncit. Mai sunt care se duc la muncă, dar e greu cu naveta. Trebuie să se trezească la 05:00, să se ducă la autobuz. Aici, la țară, s-au învățat oamenii să stea să muncească în grădină. Atât!

Două milioane de șomeri spun că și-ar dori să lucreze, dar au șanse mici, pentru că nu au competențe digitale.

Reporter: Internet aveți, nu? Telefon?
Cristina Marin: Da.
Reporter: La ce-l folosiți?
Cristina Marin: Stă fata la desene.
Reporter: Dumneavoastră folosiți pentru ceva internetul?
Cristina Marin: Mai stau si eu așa oleacă pe Facebook.

Nouă din 10 români au acces la internet, dar doar unul din trei știe să folosească tehnologia, dincolo de rețelele sociale. Procentul este de două ori mai mic decât media Uniunii Europene.

Localnic: Sunt oameni care, da, poate ar vrea să muncească, dar la calculator toți?! Folosesc telefonul, sun, vorbesc, internet, Tik-Tok.

Localnică: La filme, la muzică, la altceva, la rețete de mâncare. Asta mă intereseaza pe mine.

Localnic: La noi tehnologia, la Hadâmbu, îi ca băutura. Ei săracii, ori băutură, ori tehnologia. Se uită pe telefon, am văzut pe vecinu’, ce face vecinu’.

Localnic: La calculator nu mă bag în viață. Păi, eu am 56 de ani și nu mai merge la calculator ca tineretul.

Ciprian Iftimoaei, sociolog: Unele locuri de muncă vor dispărea și, în lipsa unei astfel de pregătiri, vom avea mari probleme privind inserția tinerilor pe piața forței de muncă.

Și nivelul de educație are un mare aport.

Adriana Sârghe, purtător de cuvânt AJOFM Iași: Au nivel de pregătire gimnazial, 8 clase, și aici vorbim de 34% din totalul șomerilor. De asemenea, 26% din șomerii înregistrați au absolvit 4 clase, iar dintre aceștia 5% nu au nicio clasă.

Aproape jumătate dintre șomerii înregistrați la AJOFM Iași au peste 50 de ani, o treime au între 40 și 50 de ani, iar 85% sunt din mediul rural.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version