Pepenele este fructul-vedetă al verii: dulce, zemos și răcoritor. Alegerea nu este, însă, ușoară pentru necunoscători. Coada verde, spun specialiștii, e principalul indicator că pepenele e proaspăt cules, iar o pată aurie arată că e suficient de bine copt, astfel încât să ne bucuram de un gust delicios. Pentru a veni în sprijinul clienților, specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții din Iași au organizat o degustare însoțită de câteva recomandări.

Vasile Stoleru, prorector Universitatea de Științele Vieții: Gustul sa fie unul plăcut, reconfortant, să fie zemos. Și să fie crocant în momentul în care îl degustăm.

Sunt principalele așteptări atunci când cumpărăm un pepene, dar alegerea pentru a-l nimeri pe cel potrivit nu e mereu ușor de făcut.

Clientă: Din păcate, nu am reușit în comerț să găsesc ceva gustos, ceva bun până acum. Să fie dulce, să arate bine la interior, să nu aibă acea negreață pe care o găsim, de obicei, ca și cum pepenele a trecut.

Clientă: Într-adevăr, în piață, e greu să nimerești pepenele mult visat sau pepenele copilăriei.

Specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții din Iași au organizat o degustare de pepeni pentru cei care vor să nu dea greș. Principalul indiciu pentru prospețime este codița verde.

Vasile Stoleru, prorector Universitatea de Științele Vieții: Față de pepenele galben, de exemplu, pepenele verde nu-și mai continuă maturarea după ce l-am recoltat. În momentul în care îl recoltăm, îl întoarcem și vedem că, la zona de contact cu solul, ar trebui, în mod normal, să aibă această pată de culoare galben, galben aurie. Și dacă este galben, așa cum este acesta, înseamnă că este ajuns la maturitate.

Robert Zamisnicu, fermier: Au fost foarte mari diferențe de temperatură zi-noapte și a fost și o perioadă de îngheț, care a afectat foarte mult toată țara. Ne-a întârziat producția cu cel puțin două, trei săptămâni față de anul trecut, dar nu ne-a afectat și calitatea.

Cei care au venit la degustare s-au bucurat și de înghețată artizanală de pepene, făcută pe loc de inginerii de la specializarea de industrie alimentară.

Sandu Talpă, inginer: Avem nevoie de pepene galben și roșu și banană pentru că atât pepenele, cât și laptele pe care îl adăugăm ulterior are o cantitate foarte mare de apă. La nivelul discului este o temperatura de -20 de grade Celsius.

În doar câteva minute, înghețata e gata. Pepenele este una dintre speciile cele mai cultivate la nivel mondial. Suprafața depășește 2,8 milioane de hectare.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version