Pericol pe traseele montane, după ce viperele au ieșit din hibernare. În Suceava, un turist a ajuns, zilele trecute, în stare gravă la spital, după a fost mușcat de o viperă. Și în Gorj, șerpii veninoși și-au făcut deja apariția, mulți dintre ei aproape de casele oamenilor. Specialiștii avertizează că viperele se pregătesc de reproducere, de aceea sunt mai agresive în această perioadă.
Locuitorii din Runcu, județul Gorj, obișnuiți cu reptilele veninoase, sunt mult mai atenți în această perioadă, când viperele ies la apă și la o baie de soare pe pietre sau chiar pe poteci. Nu e de glumit, spun ei. Șerpii trebuie ocoliți și în niciun caz nu trebuie provocați.
Localnic: Sunt multe, sunt vipere din alea cu corn, așa. Stăteau așa, parcă erau degetele mele. Nici n-am mai trecut pe-acolo.
Localnică: Dacă nu te prinzi de ele, n-au nimic, deci să le lași în voia lor.
Specialiștii spun că viperele sunt foarte active 7 luni pe an, iar cea mai intensă perioadă este între iunie și august.
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: În principiu, ar trebui să ne facem simțită prezența, pentru că aceste animale vor fugi de noi. Nu trebuie să le surprindem, nu trebuie să le întărâtăm și să nu încercăm să le prindem. În cazul în care suntem mușcați de o viperă, trebuie să încercăm să ne păstrăm calmul, pentru că nu știm câtă cantitate de venin s-a inoculat, să încercăm să stăm într-o zonă cât mai la umbră, să nu facem un efort care să ne pună sângele în circulație, ca să mișcăm veninul prin corp și să anunțăm echipele de intervenție.
În România trăiesc, în principal, trei specii de vipere: vipera comună, vipera de stepă și vipera cu corn, cea din urmă fiind și cea mai periculoasă pentru om.
reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia