Preşedintele Nicuşor Dan a afirmat că prima de pensionare a judecătorilor de la Curtea Constituţională a României este prezentă într-o lege care a fost votată şi nu trebuie aprobată de el. Nicuşor Dan a menţionat că mai departe este o discuţie între CCR, Parlament, care asigură finanţarea Curţii, şi Guvern, menţionând că el este doar spectator.
Nicuşor Dan a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum consideră această primă de pensionare a judecătorilor de la CCR.
„Noi toţi ca societate plătim acum pentru nişte legi extrem, extrem de proaste, care au fost date de-a lungul anilor. Această primă de pensionare este prezentă într-o lege care a fost votată. Nu trebuie să fie aprobată de mine în momentul acesta. Mai departe este o discuţie între Curtea Constituţională, care are un buget pe care îl dă Parlamentul prin lege şi care poate să fie eventual modificat şi guvern, Parlament care le asigură finanţarea. Eu sunt spectator”, a declarat Nicuşor Dan.
El a fost solicitat să pronunţe şi în legătură cu faptul că reforma pensiilor speciale a fost blocată mereu la CCR.
„Nu e vorba doar de Curtea Constituţională, e vorba şi de calitatea legii. Adică dacă tu ai spus total, total nejustificat în urmă cu zece ani judecătorul are pensie mai mare decât salariul şi după aceea vii cu o lege şi spui din momentul ăsta, nu, pensia e mai mică decât salariul, din păcate, această prevedere – nu intru eu în toate subtilităţile – dar această prevedere s-ar putea să fie neconstituţională. Deci, tocmai de-aia e bine ca în momentul în care legiferezi să o faci gândindu-te şi la 20 de ani înainte, ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat în România”, a afirmat preşedintele Nicuşor Dan, potrivit News.ro.
Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis joi, 3 iulie, un comunicat prin care sublinia că nu a adoptat nicio hotărâre cu privire la așa-numitele prime de pensionare, de 180.000 de lei, pe care cei trei judecători al căror mandat încetează în această vară ar urma să le primească. CCR mai menționa că niciunul dintre cei trei judecători „nu a solicitat și nici nu a primit” vreo primă de pensionare. Reacție a venit după ce presa a scris despre aceste prime prevăzute în legea de funcâionare a Curții.
Comunicatul a fost semnat de președintele CCR în funcție la acel moment, Marian Enache. „Plenul nu a luat nicio decizie și nicio hotărâre cu privire la drepturile prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Mai mult, niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie în luna iulie 2025 nu a solicitat și nici nu a primit vreo sumă de bani având ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992”, scrie în comunicatul citat.
Marian Enache sublinia, însă, că Secretarul general al Curții „are obligația informării lunare a președintelui și a Plenului Curții” cu privire la fondurile instituției și că trebuie să prezinte lunar „note și/sau referate legate de execuția bugetară, inclusiv cu privire la stadiul aplicării legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instanței de contencios constituțional”.
Reprezentanții CCR au arătat în documentul citat că informațiile legate de primele de 180.000 de lei au fost curprinse într-o notă discutată de Plen care avea ca temă „situația drepturilor” judecătorilor, cuprinse în Legea 47/1992. În același timp, potrivit CCR, „orice măsură luată” în acest sens ar trebui să se deruleze „potrivit legii și cu avizul expres al Ministerului Finanțelor”.
Comunicatul a venit două zile după ce presa a relatat că CCR vrea să acorde indemnizații de 180.000 de lei pentru Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, judecători care își încheie mandatul în această vară.
„Din câte ştiu, este o prevedere care este trecută în legislaţia care ţine de Curte. Dacă ar fi să fac un comentariu, ele sunt legale, dacă au bani să le dea. Cel puţin în contextul actual, cred că sunt imorale”, a comentat atunci și premierul Ilie Bolojan.
Editor : B.E.